Зарадва ли Владимир Путин украинците с тази новина?

epa09848805 Russian President Vladimir Putin meets with the winners of the 2021 Presidential Prize for young cultural workers and with Presidential Prize winners in the field of literature and art for works for children and youth in 2021 via teleconference call, in Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, 25 March 2022. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Улеснява процедурата по придобиване на руско гражданство

По-рано днес Руската Федерация обяви, че улеснява процедурата за придобиване на руско гражданство за всички украинци.

По този начин Русия разширява мярката, която до момента важеше само за жителите на окупираните от руските територии части, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

„Гражданите на Украйна ще разполагат с възможност за придобиване на гражданство на Руската федерация по улеснена процедура“, се казва в президентски указ на Владимир Путин, с който се въвежда процедурата.

Възможността може да се използва от всички граждани на страната.

Припомняме, че в началото на май тя важеше само за живеещите в Херсонска и Запорожка област, които попаднаха изцяло под окупацията на руските войски.
Назначените от окупационните сили власти там вече обявиха, че работят за провеждането на референдуми за анексиране към Русия.

Освен това Москва предостави възможност на жителите на Донецка и Луганска област също да придобият руско гражданство. Кремъл призна тези две области като независими републики по-рано през годината, за да си проправи път за инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари.

Русия бе обвинена, че издава руски паспорти в съседните й страни, за да затвърди влиянието си там. Преди Украйна тя предприе подобни стъпки в сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия в Грузия, както и в Приднестровието, в Молдова.
Припомняме, че Украйна, Грузия и Молдова са бивши съветски републики с прозападни амбиции.
Източник: vesti.bg