Заради корупцията Холандия ни отряза за Шенген

От изявление на външния министър на кралство Нидерландия Стеф Блок става ясно, че страната не подкрепя членството ни в Шенген. Холандецът се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

„Ние разбираме това желание, но се надявам, че вие ще разберете обстоятелство, че народът на Нидерландия знае големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има изключително силен, стриктен контрол на външната граница, изключително безкомпромисни механизми за охраняване на тази граница преди да приемем участие на България в Шенген“, заяви Блок, подсказвайки, че е недоволен от справянето ни с нелегалните чужденци. Думите му бяха провокирани от заявката на Захариева, че България е изразила желание и намерение да се присъедини по въздух и море към Шенгенското пространство.

Холандецът добави, че премиерът му е показал много снимки за новите съоръжения по границата и е видял напредък по охранителните мерки. „Но има още една част, свързана с граничния контрол, как се справя правителството с корупцията, какъв е подходът към трафика на хора, има ли допълнителни системи, които са внедрени в борба с трафика на хора и корупцията. В тези области смятам, че има нужда от допълнителен напредък. Борбата с корупцията и по-стриктната система ще са предизвикателството на България“, каза той. В отговор Захариева заяви, че премиерът е поканил Блок да види със собствените си очи границата. Когато видят на място, съвсем скоро Холандия ще вземе решение в полза на България, оптимистична бе външния министър.

Стеф Блок: Далече сте от Шенген

https://duma.bg