Защо Борисов е злобен и умира от страх? Само машините или и друго го плаши?

Борисов е сърдит. Борисов е уплашен. Има ултра лоши новини за него… от далече. Стряскат го и организираните за петък вечер протести пред Парламента. Ситуацията е на живот и смърт и трябва да се спасява. Събра спешно депутатите на ГЕРБ и търси изход от критичното положение, свързано с промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.
Намери си и виновен: Радомир Чолаков, шеф на правната комисия, който се поддал на емоциите и не прекратил среднощното обсъждане на Изборния кодекс.

Аргументът на Борисов, че машините са „мадуровки“ – произведени са във Венецуела по американски лиценз – и никъде в Европа няма машинно гласуване издиша отдавна. Защото никъде в Европа не се купуват гласове и фалшифицират избори, както по време на неговото управление. Ни-къ-де! Изразът „купен вот“ не съществува в 90% от европейските държави, с изключение на България, Русия и Беларус. Дори в Турция Ердоган рядко прибягва до подобно погазване на закона и заради това загуби на последните избори Истанбул и Анкара.

Над статуквото в България е надвиснал тъмен облак. Без хартиената бюлетина то рискува загуба на предсрочните избори, каквито очевидно се задават. Още по-тежки са прогнозите за загуба на местните избори след година.

Затова ГЕРБ, ДПС и БСП в тайни разговори обсъдили готовност за контрапротести, ако по призива на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ пред Народното събрание се събере многохилядно множество. Целта е да се неутрализира народното недоволство от промените в Изборния кодекс, които чез връщането на хартиената бюлетина гарантират манипулиране на вота. Депутати и от трите партии признаха за подобна договорка пред Фрог нюз.

Ако не успеем да блокираме протестите сега, после ще бъде късно, – било категоричното мнение на Борисов, Карадайъ и Нинова. Лидерът на движението вчера предупреди, че ако ПП и ДБ изкарат хора, то ДПС може да блокира държавата.

В пълна бойна готовност са групи от ГЕРБ, които да излязат „спонтанно“ с искания да се върнат книжните бюлетини, които били „достъпни за обикновените хора“.

След спешната сбирка на ГЕРБ Борисов обяви, че са готови на някои отстъпки, само и само ПП и ДБ да влязат отново парламентарната зала, която те вчера напуснаха в знак на протест срещу връщането на хартиените бюлетини, закриването на Обществения съвет към ЦИК и евентуалното закриване на район „Чужбина“. Борисов бие отбой по някои от тези теми, но без бюлетината. Дори нарече организирането на протести срещу промените в Изборния кодекс пред НС „атентат срещу демокрацията“.

Борисов опитва да лавира. Търси спасителни ходове. Страх го е. Той знае причините за този страх. Дали ги знаят в ГЕРБ?

Всеки момент прокуратурата ще започне разследване на обстоятелствата около строежа на Руски/Турски поток и заровените в него около 3 милиарда на българските данъкоплатци. Иван Гешев ще даде знак за разнищване на мащабната далавера в мига, в който се убеди, че срещу него са предоставени папки с компромати на чужди служби.

Градоносни облаци надвисват над главата на Борисов. В края на пътя на всеки диктатор е така.

Емил Азар

https://frognews.bg