Защо Борисов така ненавижда БСП, а не казва лоша дума за БКП ?

ЗАЩО БОРИСОВ МРАЗИ БСП? И все пак – защо Борисов така ненавижда БСП, а не казва лоша дума за БКП ? И на този въпрос вече има доста аргументиран отговор. Дава го проф. Кръстьо Петков в книгата си „Държавата – това съм аз”, посветена на политическото израстване на Бойко Борисов: от главен секретар на МВР до министър –председател. В книгата дава отговор и защо Бойко Борисов изпитва неприязън към БСП. Защото, пише професорът, това е станало под силното влияние на Тодор Живков.
Тато винаги е твърдял, че неговата партия е БКП , а не БСП. И че точно преименуваната и ръководена от ренегати социалистическа партия е повела най-голямата война срещу него като завела дела, които след дълги размотавания накрая приключиха с оправдателна присъда. Само за три години Борисов стана авторитарен ръководител, твърди професорът, защото е налице единоначалие, еднопартийност, подчиненост на институциите и медиен уют. За да стигне до такъв управленски комфорт, на Тодор Живков са му трябвали: 6 години да стане от втори първи, десет години да укрепи властта си, а Борисов го постигна за феноменален срок – три –четири години. Преди години призна: „Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да постигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство.” Да ама пък преди няколко месеца се изцепи, че е построил повече от Живков. Бойкови приказки. Ала висят със страшна сила два въпроса, които тревожат обществото:
1. Как се случи така, че в края на прехода България зави към еднолична власт? 2. Какво може да очакваме в близко бъдеще, след като за по-малко от четвърт век изживяваме нов, този път посттоталитарен авторитаризъм?

Стефан Северин

Снимка на Стефан Северин.

loading...