ЗАЩО ДЕТЕТО МИ НЯМА ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ

Да получиш образование, е право и задължение по Конституцията на Република България. Което не е скрепено с условия, залегнали в закон. Никъде няма изискване децата да доказват, че са здрави, за да влезят в училище и да бъдат образовани. Това, което законодателят не си е позволил да направи – да поставя условия за получаване на образованието, го правят двама министри – на здравеопазването и на образованието.

Децата са здрави, но трябва ежеседмично това да го доказват. Тук няма да говоря за стреса, за това, че трябва да са гладни и жадни и да стоят на студа. Няма да коментирам и страхът, че може след като плюят, да се окажат заразени и всички да ги гледат като чумави. Няма да коментирам и как ще се почувства едно дете, когато го обявят за заразено пред всички и то от вирус, за който нон стоп по телевизора казват, че всички яко ще умрат от него.

Тук ще говоря за човешките права и здравият разум. Не може със заповед на министър да се отменят граждански права и задължения. Не може гарантираното и задължително образование да се поставя в зависимост от тестване на здрави деца. Не може, при толкова рушащи се училища, да се дават милиони за тестове на здрави деца. Не може да се поставят учителите в риск да загубят работата си, ако не се подложат на тестване или не се ваксинират с експериментални ваксини.

От хилядите направени тестове намериха единици положителни проби. Не на болни, а на заразени. Които могат и на крак да го изкарат вируса. От стреса май са повече жертвите. И всичкото това безумие става само с хвърчащи заповеди на министрите, които дори не могат да се оспорят в съда, защото заповедите се изменят или отменят през ден. На теория имаме правото да ги обжалваме, на практика това се оказва невъзможно.

И много моля – не ми обяснявайте, че в „цивилизованите“ държави всички правили така. В цял свят има протести срещу мерките. Многохилядни протести. Да напомня, че в „цивилизования“ свят само преди 80 години заради обществения интерес и здраве затваряха и убиваха хора в концлагерите, в „цивилизована“ Америка стерилизираха хора от неподходящото според управляващите малцинство. В „цивилизована“ Америка само преди петдесет години автобусите бяха разделени по расов признак.

Аз няма да пусна синът си на училище, ако условието да му дадат образование ще бъде да се съобразява със заповед, която отменя човешки права и нарушава законите. Няма да го пусна, защото това ще бъде урок за него, че ако не се бориш за свободата си, се съгласяваш да бъдеш роб. Това ще бъде урок по гражданско съзнание. Впрочем – най-важният урок в образованието – да си свободен гражданин и да не позволяваш никога управляващите да се самозабравят!

Посегнаха и на децата. И наплашените родители или тези, живеещи със сериалите и реалитата, които отказват да мислят, жертват децата си. Днес ние носим отговорността за бъдещето на децата. И тази отговорност тежи. Колкото тежи и свободата!

Елена Гунчева