Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди

Вежди Рашидов се оказва експерт по проблемите с бежанци и мигранти. Освен това и отявлен ердоганофил. Доказа го в пледоария по бТВ. Това донякъде е добре, защото всеки българин, завършил трети клас, може да прецени какви ги говори Веждито. Анкара била права за всичко, а Европа трябвало да седне, да помисли и да вземе правилно решение за диалог с Ердоган.

Президентът на Турция бил опитен, умен и стар политик. Знаел много. Освен това трябвало да се оцени това, че турската държава издържа около 3,5 млн бежанци и мигранти, осигурява им одеяла, храна и подслон за 40 млрд долара. Не е честно, – мръщи се председателят на Комисията по култура в парламента Рашидов.

Защо точно Рашидов се изказва по тези теми? Защото Борисов го води със себе си в Анкара, вярвайки, че това впечатлява Ердоган и екипа му. Вероятно с интелект…

Веждито не спира да поучава Хекимян и оцелелите пред телевизорите: в Европа имало по един атентат на година, а в Турция те били всяка седмица.

Турция била огромна държава, много силна и трябвало да се съобразяваме с нея.

Ердоган имал право да се ядоса на изявление на канцлера Меркел, която разкритикува политиката на Анкара да използва бежанците за някакви политически цели. И аз да бях…, – рече дълбокомислено Рашидов, доколкото това определение е приложимо към него, – щях да… Не е права… Не съ прай така…

Дотук – предимно пробутване на стока менте.

Да караме поред:

– Бежанците в Турция са резултат от политиката на Анкара спрямо конфликта в Сирия. От два месеца, въпреки предупрежденията от НАТО и ЕС, турската армия воюва в Сирия с една единствена цел: Ердоган да контролира съседната държава.

Бежанците в Турция се уреждат с предимство на работа. Много от тях ползват привилегии, защото Ердоган има намерение след установяване на пълен контрол в Сирия и над районите, заселени с кюрди в Ирак, да настани тези хора на тези територии. Те ще бъдат пета колона на Анкара.

– Властите в Турция са привлекли в свои структури и отрасли висшистите от Сирия и други държави, използва техните мозъци, а към Европа през Гърция насочва тези, които не й трябват.

– Ердоган прибягна до извиване на ръцете на Европа с бежанците и мигрантите след военни учения между армейски части и авиация на САЩ, Турция и преди с Франция.

– Ердоган се опитва да накаже Европа заради острите реакции на турските сондажи за природен газ в екваторията на Кипър.

– Анкара влезе в открит конфликт с Москва, която настоява турските войски да се изтеглят от Сирия. Стигна се до стълкновения, руски самолети бомбардираха турски части, които атакуват нови и нови селища в Сирия, които са под контрола на правителствените войски.

– Ердоган има в България ДПС на своя страна. Вече си има и ГЕРБ. В България турското разузнаване действа необезпокоявано. Външно обяви за персона нон грата трима руски дипломати. Такова нещо спрямо турски дипломати не е предприемано. Защото турската МИТ не действа у нас?

– Атентатите в Турция са чести, защото Турция е агресор в Ирак и Сирия, освен това претендира за лидер на мюсюлманския свят, с което печели много врагове.

– В Турция имало преврат и това трябвало да се отчита, – апелира още Рашидов. Само че съмненията и до днес са, че този преврат бе инсцениран от самия Ердоган, за да се разправи със своите противници. Дори да не е така, той пак се възползва и ликвидира стотици висши военни, съдии, прокурори, учени, журналисти и политици. Обяви всеки, който не е съгласен с него за гюленист (Фетхулла Гюлен, бивш съратник, но в последствие опонент на Ердоган, обявяващ го за диктатор). България връща чинно поисканите от Анкара турски граждани и кюрди, пребиваващи на българска територия.

Всичко това се опита да внуши Вежди на клетия зрител. Но забрави да каже, защо трябва да сме срещу Гърция и Европейския съюз за сметка на Турция и Ердоган. Крие ли се нещо зад топлата дружба с Ердоган? Какво?

Немски издания (Ди Велт е едно от тях) пишат, че има нещо съмнително в това границата между Турция и Гърция да ври и кипи, а между Турция и България да е напълно спокойна.

Освен това Анкара твърди, че на браздата с Гърция се тълпят над 76 хиляди бежанци, а наблюдатели на ООН  регистрират не повече от 12-13 хиляди.

Защо се оказваме единствени на страната на Турция, загърбвайки ЕС и НАТО?

Склонен съм да вярвам повече на Германия и ООН, отколкото на Рашидов.

Вежди обаче не забравя най-главното: да залива с шербет своя началник. Борисов е най-адекватният политик в Европа, – вика Вежди и се облизва, кой знае защо. Научил е, че властникът обича да го четкат и това носи ползи на четкащия.

Някои смятат, че всеки има право на свое мнение. Значи важи и за Вежди. Проблемът е, че когато човек споделя с приятели колеги или опоненти своята гледна точка е едно, а когато овластени хора като Рашидов, ни пробутват позицията на властта за единствено правилна – това е манипулация. Зловредна при това.

Често заболяване на хората във властта е, че губят представа за собствените възможности. Взимат се насериозно и си вярват, че са над останалите. Този вирус не се лекува с маска против грип… Има хубава турска пословица за подобни екземпляри: Изкарали умовете на пазара, всеки пак своя ум си купил.

Та и Вежди така.

Валери Костов

https://frognews.bg/