Защо Кристо е велик?

Макрон откри в Париж инсталацията на Кристо. Триумфалната арка е опакована.
Най-интересното е, че оплюването на Кристо започна в социалните мрежи рано, рано.

Кой критикува Кристо? Основно хора нямали в живота си никакъв допир с изкуството или завистливи колеги, останали цял живот „неоценени”.

Защо е велик и е единствен на световно ниво български художник до сега?
Кристо, първо е много талантлив живописец. Виждал съм 2 негови картини в Пловдив. Едната е старо майсторска, а другата студентска работа е импресионизъм. И двете са великолепни. Оценени на повече от 500.000 евро, доколкото помня.

Второ, Христо е преуспял на запад само с таланта си. Нямал е зад гърба си партията майка да го издигне както направиха с много некадърни художници в соца. С много труд и рисувайки портрети в Париж впечатлява с таланта си хора обичащи изкуството. Впоследствие те му съдействат за развитието на идеите му. Всеки велик художник получава от съдбата богат покровител. Вселената се грижи за велики таланти, не само в живописта.

Кристо е признат за велик художник още втората половина на 20 век и до ден днешен няма по-известен в такъв мащаб. Популяризирал е ново течение в изкуството – Land Art.
Ползва символика. Символите в изкуството са носител на гениалността.

И най-важното, по което се познава дали един художник е гений е, дали има магия? Тези признаци на гении, не са видими за всеки и много малко хора ги разбират. Но, има един признак, който е сигурен на 100%. Това е споменатата магия. Когато изкуството изпреварва времето си и показва бъдещето. Кристо изпреварва с десетилетия времето си. Какво ни говори неговото изкуство?

Предсказал е консуматорско общество с опакованите творби. Опаковката е по-ценна от продавания боклук.
Предсказал е унищожаването на традиционните ценности, което наблюдаваме сега в цял свят. Опаковайки символа на Париж със сива материя, показва как с боклукчийски начин на живот ставаме роби. Как красотата е изместена от сива опаковка.

Предсказал е унищожаването на реките и сушите, опаковайки река Арканзас!
Предсказал е ковид разделението на обществото на щати, градове, държави и семейства издигайки граница от платно (завеса) в долината.
Гениалната пирамида от нефтени варели в Лондон предсказва борбата с нефта.
Вратите в Сентрал Парк в Ню Йорк. Даже няма нужда да се обясняват.
Плаващите кейове, които издигат човека до нивото на бог.

И това, което прочетох във фейсбук. Кристо е обобщил цялото съвременно изкуство посмъртно като боклук, опаковайки шедьовъра Триумфалната арка. Прикрил е красотата със сива материя, показвайки ни как изкуството от средата на 20 век издига грозното в култ. Много ценна мисъл.

Това са част от гениалните му проекти, не разбираеми за озлобени хора, виждащи само това, че Кристо не искал да говори на български. Българина иска да плюе по сънародника си а той да се прави, че вали дъжд. Кристо е достоен гений с характер и смел мъж, каквито са рядко срещани в Бг. Реализирал е мечтата на живота си, за разлика от повечето хора и творци оплакващи се, че не им върви и не правещи нищо. Чакат цял живот манната небесна сама да падне на готово. Той е работил по 16 часа на ден! Българина като наследник на Траките не може да понася другия, ако е талантлив или красив. Това си е народопсихология и не може да се сърдим. Не очаквам даже обществото да надскочи себе си. Благодарение на Кристо милиони хора са научили къде се намира България.

Същевременно на кои художници се възхищава българина? Например на Зуека. Неговото ниво е точно нивото на домакинята или шофьора Гошко. И им носи радост. Разбираем е.
По-страшното е, че сега в Пловдив тече седмицата на съвременното изкуство. Там е трагедията. Налагат постоянно Йосиф Бойс. И по време на Пловдив ЕСК 2019 той е бил в центъра на вниманието. Кой е Йосиф Бойс? Художник, преподавател в академия по изкуствата във Франкфурт на Рейн в средата на 20 век. Какво е направил той? Имало е изпит за влизане в академията и 300 човека без талант са отпаднали. Йосиф Бойс ги е взел всичките в своята катедра и им е казал, че липсата на талант няма значение. Могат да рисуват и правят каквото си искат, без правила. И от тогава започва некадърното съвременно изкуство. И това виждаме сега в Пловдив. АМТИИ участва в този кичозен спектакъл също. Виждаме без духовно, безсмислено творчество. Виждаме тотален упадък на изкуството като цяло. Виждаме налагане на комунистическо изкуство от НПО-та и фондации.

Пример за това е осветяването на Альоша с прожектори. Това не е изкуство а комунистическа пропаганда. Пловдив от няколко години е превзет от фондации унищожаващи ценното изкуство, налагайки кича. И срещу това българина не се бунтува и не плюе. Защо? Защото кича е на нивото на анти естетиката на българина. Кича е любим жанр в България. А ако е абстракция, вече е божествен кич. Абстракцията е празна. Не носи мисъл, няма символи. Просто една цапаница, която не натоварва празните глави на домакините, шофьорите, чалгаджиите и останалите нямали в живота си никакъв допир с изкуството. Но същевременно критикуващи Кристо, който е световен номер 1 в изкуството вече десетилетия. И доколкото можем да простим злобата на необразованите игноранти без грам естетика, то не можем да простим на художниците същото. Те не мразят, защото не разбират а от завист, че не са на мястото на Кристо.

Дойде ми на ум друго. Кристо само е опаковал арката. След седмици ще се върне към предишния вид. Но, какво правят същите българи, които го плюят? Разрушават исторически къщи и сгради без да им мигне окото. В София и Пловдив са изравнени със земята паметници на културата. И целия народ е виновен, защото не прави нищо. Може би в сивото платно българина вижда своята вина и затова плюе Кристо. Той му показва какъв варварин е. И затова българите го мразят, повечето. Защото българина не е естет. Къщите и дворовете са грозни, неизмазани, неподдържани. И тези хора критикуват? България е най-грозната страна от към строителството. Никъде в Европа не съм видял толкова некадърни архитекти. Вярно, че комунизма е унищожил красотата, но никой не иска да се развива тук. А и може би нямат талант. България е сива и мръсна. Това говори, че народа е без естетика. И този народ плюе изкуството? Та повече от 90% от българите не са прочели 1 книга. Над 99% не са влизали в галерия или музей да видят или купят истинско изкуство.

Всяка нация по света би се гордяла, ако Кристо беше се родил там. Но не и българина. Защо? Защото с честен труд е успял а това е непростимо. Защото е най-великия художник от 80-те насам. Защото е богат. Но, българина се възхищава на художници пияници, които може да черпи една ракия, чувствайки превъзходство по богатство и със злорадство потупвайки го по рамото. Но има и нещо хубаво.

Кристо вече е в пантеона на гениалните художници заедно с Леонардо, Микеланджело, Ван Гог. И децата и внуците на плюещи го сега, ще го изучават в училище като велик творец.

АРКАДИУШ  ЖАБОВСКИ