Защо нито една от държавите членки не попита защо ще защитаваме Украйна от евентуално въоръжено нападение, след като не е член на НАТО?

Според чл. 5 от Североатлантическият договор , въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от държавите – членки на НАТО ще се разглежда като нападение срещу всички тях.

Според договора ВСЯКА страна членка на НАТО :
-е длъжна НЕЗАБАВНО да предприеме действия
-действията се съгласуват с останалите държави членки
-допустима е въоръжена сила

САЩ, Великобритания и прибалтийските страни вече изпратиха оръжия на Украйна – противотанкови ракети, автомати и военноморско оборудване.

Департаментът по отбраната на САЩ постави под повишена готовност 8500 американски войници.
Дания изпрати фрегата в Балтийско море, както и четири изтребителя F-16 в Литва. Испания изпрати миночистач и фрегата, които се присъединиха към военноморските части на НАТО в Средиземно и Черно море.

Украйна не е член на НАТО.
.През 2010 г., украинският парламент изключва, с 226 гласа, целта за „интеграция в Евроатлантическата сигурност и членство в НАТО“ от стратегията за национална сигурност на страната.

Дори и Русия да я нападне / в което се съмнявам/ не съществува основание за намеса на НАТО чрез държавите – членки в помощ на Украйна.

Възниква въпросът :
Защо нито една от държавите членки не попита защо ще защитаваме Украйна от евентуално въоръжено нападение, след като не е член на НАТО?
И всички предприети действия “ в помощ на Украйна“ не са ли в нарушение на чл.5 от договора?

Румяна Ченалова