Защо Пеевски е разследван в САЩ, а тук е свещена крава?

Да си го кажем направо: Делян Пеевски няма да попадне в новините като обект на акции като тези срещу Баневи, Арабаджиеви, Петя Славова, Десислава Иванчева и пр. Никой няма да нахлуе в покоите му и да размаха гащите и диамантите му.

Не защото няма какво да се изкара, а защото е от друг лагер. Лагерът, който поръчва арести, данъчни ревизии, акции на ДАНС, запориране на имущество от КПКОНПИ и пр. Делян Пеевски има не просто връзки в прокуратурата, той командва част от държавното обвинение. Някои хора там дължат на него кариерните си скокове. Това си има цена и те я плащат като го пазят и мачкат противницте му.

Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият мега активен заместник Иван Гешев веднага ще кажат: Дайте доказателства! Такива досега няма! Всички проверки показват, че Пеевски и майка му Ирена, както и техният бизнес са кристално чисти.

Вехти приказки за анестизирани.

Сигнали и доказателства колкото искате, само че държавното обвинение ги отхвърля упорито. И все пак американските институции разследват Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров по закона „Магнитски“. Такова нещо е въможно само след дълго и старателно събиране на документи и данни за техни съмнителни действия, свързани с корупционни практики и нарушаване на човешки права. Очевидно институции в САЩ – Държавен департамент, Министерство на финансите, сенатски комисии и специализирани служби за борба с прането на пари, организираната престъпност и т.н. разполагат с достатъчно фактологичен материал. Дори само това е достатъчно българската прокуратура да подхване начаса Пеевски с целия му бизнес. Цацаров пък би трябвало да се оттегли – по морални съображения, – до обявяване на резултатите от разследването. КПКОНПИ и НАП би трявало вече да са проверили всички източници на доходи за луксозните имоти и живот на олигарха от ДПС и неговата майка.

Не го правят. А народът плаща ли плаща стотици хиляди за охраната на депутата от ДПС, който не стъпва в парламента.

Резултатите от раследването ще станат известни скоро, – твърят дипломатически източници. И ще важат за много страни: САЩ, Канада, Италия, Франция, Германия, Литва, Латвия, Естония, Холандия, Испания, Великобритания и др. Невъзможно тук, но възможно в цивилизования свят. Защо не искаме да сме част от него? Заради дружбата с руския главен прокурор Юрий Чайка, на когото единия от синовете – Артьом, е раследван по същия закон „Магнитски“ за колосална корупция и финансови престъпления? От декември 2017 г. спрямо него са в сила санкции от страна на САЩ.

Гешев се фука със снимки и трейлъри от домовете и хотелите на Баневи и Арабаджиеви. Диаманти, скъпи патъци, бельо и дантели… Намразете ги – крещят кадрите. Излишно хабене, защото те никога не са били обичани. Меко казано. Хората обаче още повече не харесват тарикатите, които имитират борба с корупцията и мафията, а ползват блага от нея. Ако Гешев иска да му повярват, да нахлуе и заснеме имението, където разпуска Пеевски в луксозния комплекс Емирейтс хилс в Дубай или в хотел „Берлин“, например. Или да разследват как се финансират медиите – негови и тези под контрола му. Да потърсят милионите, наляти в тях от фирми, близки до КТБ.

Но прокуратурата не смее и не смее да бръкне там. И не иска. Брюксел и Вашингтон са наясно защо. Нормалните българи – още повече. Знаем, че Пеевски не е сам в „забранителния“ списък – има още неколцина недосегаеми. Прокуратурата рови в „Полимери“ на Баневи, но не отскача до „варненската дупка“ на Георги Гергов, оценена на 43 милиона. Не посяга и към документите по сделката за Пловдивския панаир. По онова време Цацаров е висш магистрат в Пловдив – замесен ли е? Хайде да видим. Ако да – защо, а ако не – да се каже ясно. А дали руското ГРУ има отношение към неприкосновеността на „свещените крави“?  Маяковски го е казал:
Товарищ Иванов –

          мужчина крепкий,

в штаты врос

          покрепше репки.
Иванов, Пеевски – да живеят традициите. Но искат доказателства… И как си представяте, че български медии и журналисти биха могли да се доберат до доказателства за подобни задкулисни сделки и договорки? Трябва някой участник в тях да проговори или да извади тайни папки и записи. Всички обаче са наясно, че направи ли го – мъртъв е. Журналистите, които посегнат към темата, ги чакат брутални неприятности, които средностатистическото въображение трудно може да допусне.

Театралните скечове на Гешев и пресконференциите на Цацаров няма да повишат и с милиметър доверието в обвинението. Защото действията им са ужасно закъснели и създават впечатление за избирателност. Едни се наказват, а други толерират. Пеевски и компания пък са въобще недосегаеми. Досега няма ударен и нито един един действащ политик от високите етажи на властта. За присъди да не говорим. Което ни напомня за думите на Ли Куан Ю, бащата на модерен Сингапур: За да пребориш корупцията, вкарай в затвора трима свои приятели. Ти знаеш за какво и те знаят защо.

Луната е по-близо от Сингапур…

Д-р Димитър Попкутуев

.

http://frognews.bg