Защо станах ловец на раци?

Ренат Бесолов е на 26 години, той е бесарабски българан от Кишинев, работи на норвежки риболовен кораб от пет години и получава около 13000 хиляди левa на месец. Ренат разказва как е стигнал до професията, какво прави и при какви условия.

Няма налично описание.

Защо станах ловец на раци?

Учих в българския лицей „Васил Левски“ в Кишинев и чаках дипломирането, за да отида, както всички мои приятели, да работя в Европа. Случи се така, че всички отиват да работят в Германия или Англия. Завърших гимназия и започнах да искам да работя на строителна площадка, след което не ме взеха. В този момент бях много разстроен, но сега разбирам, че това беше най-доброто отхвърляне в живота ми. Ако наистина ме взеха тогава, нямаше да стана моряк и нямаше да попадна в Норвегия. Научих за възможността да работя на море през 2015 г. от мои приятели. Чух, че един човек на 18 години си е намерил работа в Норвегия на кораб и е спечелил няколко десетки хиляди евро за половин година. Интересувах се, че е възможно да получавам такива пари без магистърска или бакалавърска степен. Исках да вляза в риболовния флот, защото там печелят повече, отколкото на пътниците, петролните танкери и други. Намерих контактите на норвежка компания, която притежаваше кораба. Казаха ми, че докато нямам трудов опит, няма гаранции, но трябва да направя удостоверения и да изчакам, докато се появи място. И така се случи.

Как да си намерят работа на кораб?

За гражданите на Европейския съюз, например, България, е по-лесно да си намерят работа в Норвегия, отколкото други. За да направите това, трябва да вземете едно свидетелство във Варна и да преминете през морски медицински преглед. Разбира се, имате нужда от опит в морето. Работодателят иска да се увери, че лицето не страда от морска болест и служителят не трябва да бъде върнат на брега в средата на работния процес.

Няма налично описание.

Като цяло, за да работите на море, трябва да имате няколко сертификата. Набирането може да бъде различно в зависимост от държавата, вида на кораба, планираната позиция.

Има задължителен основен курс, по който се преподават правила за безопасност – всеки от капитана до портиера трябва да го премине – само във Варна може да се направи, струва около 200 лева. Този курс е предназначен за 5 дни, той обяснява как да напуснете кораб по време на катастрофа, как да потушите пожар, да осигурите първа помощ и да осигурите основа на корабните умения. В края на курса човек полага изпит и получава сертификат за 5 години. Този сертификат е валиден във всички страни по света, тъй като във Варна е сертифициран. Освен това трябва да преминете медицински преглед, той се извършва за един ден и е валиден 2 години.

Получих сертификатите, обадих се на агента във фирмата и след две минути ще се договорим кой полет ще летя. Имах късмета да имам място.
Първият ми полет се случи през септември 2015 г. Това беше норвежкият кораб за раци „Polaris“, който беше съвместна собственост на руски и норвежки собственици. Екипажът също беше смесен. Ако корабът плава под норвежки флаг, то поне 51% от екипажа на него трябва да са норвежки граждани. Останалите могат да бъдат съставени от хора от различни страни.

Няма налично описание.

Отначало беше трудно на кораба. Никога досега не бях на море, не знаех какви са имената на хората от екипажа, с кого и защо да се свържа, къде е чия чаша, къде можете да отидете и къде е дори опасно да стоите. Но след месец изучих всичко и започнах да се чувствам като у дома си на кораба.
Две години по-късно бях поканен на друг норвежки кораб „Хънтър“. Година по-късно си намерих работа в Североизточната част и все още работя там.
Всеки моряк сключва договор с компанията, която поддържа кораба. Първо, това е временен договор за един месец. След пробния период компанията предлага да сключи постоянен или плаващ договор.

Постоянно трябва да работите по график „месец след месец“. Такъв договор се сключва с офицерския корпус. На плаваща основа вие сами съставяте графика, отделяте допълнителни месеци по собствено желание и ако има свободно място в екипа. Така работят повечето екипажи в Норвегия.
Можете да работите от един до девет месеца в годината. Три месеца в годината ракът е извън сезона: юли, август и септември. Ракът се линее, процентът на месото намалява, той се пълни с вода.
Най-големият ми период на работа беше тази година: 230 дни, над седем месеца. Трябваше да работи по-дълго от планираното поради пандемията. Въздушният трафик беше затворен и компанията не можеше да смени екипажа.

Миналата година бяха четири месеца, предходната – шест. Зависи от желанието. Има ситуации, когато някой не може да отиде на смяната си, тогава ви се обажда и предлага да го замените.
Компанията плаща и изпраща по електронната поща билети до и от кораба. Те се вземат от всяко място и след това се изпращат до всяка точка. Често ми се налага да правя много промени, за да стигна там. Например сега след последния полет отлетях за Южна Африка.

Обикновено корабът се населява веднага след пристигане. Тази година, поради пандемията, трябва да преминете 10-дневна карантина, преди да стъпите на кораба. Работодателят плаща за стая и пансион, но тези дни не се считат за работни дни.

Заключение
Мисля, че всеки човек трябва да посети или армията, или морето. След това хората се променят. Преди и след са двама различни хора. Морето учи на ред, морето променя отношението към живота веднъж завинаги. Някой след първия полет заминава завинаги и някой решава да свърже живота си с това.

Няма налично описание.