ЗАЩО СТАНИШЕВ ВИНИ В НАЦИОНАЛИЗЪМ И СКОПИЕ, И… СОФИЯ?

Странен човек е лидерът на ПЕС. Стане ли дума за спора между Скопие и София, Сергей Станишев се чувства задължен да укори и двете страни.
Сякаш македонизмът не е първородна рожба на сръбските академици в Белград и на коминтерновските комунисти в Москва, сътворили това чудовище, за да отродят македонските българи от България.
Часове преди 8 декември 2020, когато България за втори път ще наложи евровето на македонизма, Станишев размаха пръст и на Скопие, и на София, изравнявайки вината за задънената улица в българо-македонските отношения.
В телефонен разговор с премиера Зоран Заев Станишев го окуражи, но с пояснението, че преговорите трябва да се ускорят „преди ескалиращата националистическа реторика и в двете страни да направи това невъзможно…“
А в специална декларация на ПЕС, без съмнение съчинена от Станишев, евросоциалистите изразяват загриженост от „надигащата се вълна на десен национализъм, както в България, така и в Република Северна Македония…“
Ако президент на ПЕС бе друг човек, можехме и да преглътнем подобно отношение към справедливата ни национална кауза, защото евросоциалистите са новите интернационалисти.
Но когато българин оглавява организацията и именно той слага недопустимия знак на равенство между София и Скопие, е логично да питаме:
Станишев не е ли историк по образование? И по коя история е учил за „македонски въпрос“: по българската, сръбската или Коминтерновската?
БАН и НС не излязоха ли с декларация и рамкова позиция, в които недвусмислено заявиха: Докато Скопие не прекрати присвояването на културно-историческото ни наследство от Средновековието и Възраждането и не спре антибългарската кампания, България ще блокира македонското еврочленство!
Може ли да се изравнява антибългарският македонизъм с позицията на Българската академия на науките и на Народното събрание?
Може ли на БАН и НС да се вменяват грехове като „ескалираща националистическа реторика“ и „надигаща се вълна на десен национализъм“?
И наистина ли за историка Станишев двете български институции и скопският македонизъм носят еднаква вина за вековния „македонски въпрос“?
Всъщност лидерът на ПЕС не отхвърли ли със същата надменна лекота и отрицателната позиция на Конституционния съд за Истанбулската конвенция?…
Толкова много въпроси към ПЕС и толкова малко отговори от Станишев!
Велизар Енчев