Защо убиха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе?

Първоначално Ямагами обмислял бомбена атака

Убиецът на бившия японски премиер Шиндзо Абе – Тецуя Ямагами е вярвал, че Абе е свързан с религиозна група, която обвинявал за фалита на майка си.

Тецуя Ямагами посветил месеци от живота си в планирането на нападението над Абе със самоделно оръжие, разкриват от полицията пред местните медии, отбелязва Ройтерс.
Ямагами е 41-годишен мъж, който е безработен. Видян е да излиза на пътя зад Абе, преди да стреля с 40-сантиметрово оръжие, увито с черна лента. Веднага след инцидента полицията го залавя на място.

Убиецът на бившия японски премиер е бил самотник, когато някой го питал нещо – мълчал, разкриват негови съседи пред Ройтерс.
Той вярвал, че Абе насърчавал религиозна група, заради даренията на която майка му ударила банкрут.

„Майка ми се забърка в една религиозна група и аз възмутих се от това“, цитират Kиодо и други местни медии думите на Ямагами пред полицията. Полицейските власти в Нара отказват да коментират подробностите за мотивите или подготовката на Ямагами, съобщени от японските медии.

Медиите обаче не разкриват името на религиозната група, за която се съобщава, че е разгневила стрелеца.
Ямагама присъствал и на други срещи на Абе по време на кампанията. Ден по-рано той бил на срещата, която Абе провел на около 200 км. от мястото на инцидента.

Телевизия Ен Ейч Кей твърди, че убиецът е обмислял бомбена атака, преди да избере пистолет.
Източник: vesti.bg