ЗА БОЙКО, ДЕЛЯН И ГОРЕЩИТЕ КЕСТЕНИ. МАКИАВЕЛИ РЯПА ДА ЯДЕ

Не ме напуща споменът за парламентарното позорище, предизвикано от фалшивата оставка на Добрев. Знам, че след ден-два данданият ще откънти ще се забрави, подобно на много други дандании. Не ме напускат и обоснованите подозрения, че тоя зъл сценарий елемент е битка от войната срещу президента – политикът „без опит“, но с най-висок рейтинг в обществото и това боде очите на премиера.
Сега, като върна лентата назад, съзирам, че битката започна с атаките на Добрев в посока Беливанов (фактът, че хасковският кмет се опъва и не подава оставка е само един от аргументите в полза на моите твърдения), а самият Добрев нападна от позицията на областен координатор на ГЕРБ. Този пост не му дава правото на Добрев да кадрува в общините на Хасковска облааст. Борисов също не е упълномощен от закона да иска оставката на кмет, па макар и тоя кмет да е бил в листата на ГЕРБ. Добрев и Борисов би трябвало да са проумели през годините, в които са били във властта, че държавната и общинската власт са две различни власти.
Кум гейт не започна с разкритията на Елена Йончева, защото депутатката само регистрира шуробаджанашката афера. Други оповестиха роднинските назначения.
По-късно сражението се пренесе в пленарната зала и в кулоарите на събранието, а главатарят Борисов стоеше настрана и безучастно се подхилваше на котерийните боричкания и махленски сбивания между депутатите, за да се намеси на финала и да пусне Добрев да вади кестените от огъня. И сега се радва на добре изпечения политически деликатес, като гарнира тая гнусна кулинария с плоски шеги и дебелашка ирония към разни съпруги сестри и други близки на политиците, като не се посвени да включ във фарса и собствената си дъщеря, както и сестра си. Нещо повече – това даде повод на редица негови съмишленици хорово да запеят „Че какво толкова е станало? България е малка държава, населението е малобройно и е нормално всички да сме роднини!“
Нататък хрониката на Кум гейт продължи със заканите на Борисов да направи чистка (термин присъщ в речниците на бандитите и тоталитарните ръководители) в държавната и общинската администрация и едва ли да избеси всички роднини, баджанаци, кумове и кумци на гербаджииските началници по места и на върха на властта. Стар трик – създваш проблем, а после се правиш на праведник и спасител и решаваш проблема. Така правят някои адвокати и лекари, от което страдат клиентите и пациентите им. А от управленските „упражнения“ на Бойко страдат много повече хора. Сега „парламентаристите“ от ГЕРБ напомнят за ония моми, които са се хванали на хорото, ама се сърдят, е ергените ги щипят. А цялата шайка ГЕРБ прилича на циганска махала, която вкупом се е впуснала да защитава своето циганче, което, макар и направило пакост, е наше циганче и трябва да го опазим, за да не го бият лошите.
За финал ще кажа само, че това зле скроено милиционерско мероприятие ще отблъсне умните, грамотните и интелигентните хора, ако има такива в редиците на ГЕРБ (не може да няма такива, коиито по различни причини членуват или симпатизират на Бойко и шайката му, но мотивите на тия хора са друга тема).
Любо КОЛЬОВСКИ

Снимка на Любомир Кольовски.

https://www.facebook.com/ecohunter12