ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА БЕЗ ПРЕДРАСЪДЪЦИ

Този текст вече е малко закъснял. Защото публичната истерия набра скорост, а аз го давах балансиран и неутрален, търсейки обективната истина. И си изпатих жестоко.

Ултра евроатлантически ястреби ме нарочиха за путинист и агент на Кремъл. Мен, десния човек, който от години не цепя басма на мутрите. Други пък ми шибнаха етикета на международен терорист, фашист и изпаднал в тежка зависимост от Бай Дън. Разбира се, че и едните, и другите не са прави.

За мен да си политически журналист е различно от бушуващите крайности на футболните агитки. Та, по темата. Тази война е наистина ужасна и трябва да спре час по-скоро. Да, Путин е агресор. Както според класиченските норми на международното право десетки американски президенти са били агресори, размахвайки оръжие в зоните на американските сфери на влияние.

Хайде ми кажете, ако САЩ бяха Русия и постепенно неприятелския военен съюз непрекъснато мести границата си до нейните предели, дали Байдън щеше да стои безучастен? Твърдя го отдавна, Украйна се пренесе волно или неволно в жертва на все по-засилващото се американо-руско противоборство.

Тази война е към края си. Дотук устискахме без пряка намеса и изпращане на оръжие. Българските национални интереси повеляват да продължим тази политика на неутралитет. Каквато е официалната политика на немалко страни от НАТО и ЕС.

А иначе сега всички фили и фоби могат да извадят пропагандните оръжия и да ме засипят с идиотските си лайномети. Не се ли научихте, че откакто съм се родил, имам навика да говоря само това, което мисля…

Владимир Танев