ЗА ДОБРОТО НА АБОРИГЕНИТЕ….

Все повече ми се върти из ума, че приликата ни с колония се увеличава. На местните аборигени е разрешено да заемат само дребни постове, с които да тормозят сънародниците си и да се чувстват значими в очите на колонизаторите.

Цялата власт е запазена за обучени от колонизаторите кадри – местни или техни, доказали верността си. По този начин на местния добитък му се показва кой управлява парада, заедно с насаждането на комплекс за малоценност, че на територията не може да получиш нито добро образование, нито да направиш кариера. В същото време медиите, собственост на колонизаторите, втълпяват на аборигените ежедневно колко са прости и тъпи и как трябва да се кланят на господарите отвън, които са дошли САМО ЗА ТЯХНО ДОБРО да ги управляват, от единия алтруизъм, значи!

Ти да видиш! И на местните аборигени е втълпявано, че без господарите, те не могат да съществуват и са напълно неспособни със собствени сили да се справят.

Всъщност колониалната политика на европейските държави и америките, продължава, този път под лустрото на загриженост и демокрация. За да бъде прието положението от колонизираните без голямо ритане, нон-стоп се обяснява, че това са принципите на демокрацията, как те ни спасяват, а ние, таквоз, сме едни неблагодарни овце, които не осъзнават как за тяхно добро са ги вкарали в кошарата и са им сложили кучета да ги пазят!

Всъщност, като българка, която е учила българска история в българско училище, знам, че повече от тринадесет века ние – българите, сме разчитали само на себе си, със собствени сили сме си пазили идентичността, държавата, културата и традициите. А такива, които са ни са се правили на много интересни за „наше добро“, сме изпращали по живо, по здраво по родните им места. Проблемът на тази земя винаги са били предателите, които вместо да служат на Родината си, служат на чужди господари.

И свободата тръгва точно от осъзнаването какво се случва!

Елена Гунчева