За европредседателството и външните тоалетни

Поне шест месеца да бъдем българи. За това призова министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел политическите си опоненти от БСП и ДПС, които на 17 януари ще внасят вот на недоверие към кабинета. Разбирайте, премиерът иска от тях да не излагат държавата пред чужденците, заради председателството.

А те БСП и ДПС съвсем патриотично постъпват, ако трябва да сме честни. Нито дума няма да отронят нито за сагата с турските служби с контрабандата и Булгартабак, нито за това как КОНПИ прескача закона, за да заглуши независими медии.  Изобщо няма да изложат държавата пред чужденците, патриотично ще мълчат по важните теми. Затова няма никаква необходимост Борисов да отправя апелите съм към Ахмед Доган.

Председателството ще мине спокойно и нито Валери Симеонов, който от време на време се заканва на Борисов, нито опозицията ще го смутят.

И като сме на тая вълна – официалният Tуитър-профил за заветното председателство разяснява на европейството гражданство факти за България.
Наред с това как се произнася “Добре дошъл”, някой умен чиновник е преценил, че е редно да се съобщи как ние българите не си носим подаръци като гостуваме в домовете си, а вместо това събуваме обувките си до вратата.

В този ред на мисли, смятам за фатално важно да разясним на чужденците за външните тоалетни. Само човек който може да си представи тичащ по двора с изменено лице свой събрат, може да вникне в бита и душевността на българина. А и в родните политически порядки.

В този ред на мисли – тази седмица из Шумен три дни бродеше безстопанствен пръч. Нямаше институция, която да го прибере, а будни граждани го заснемаха по улици, булеварди и новопостроени комплекси. Какво по-добро описание на държавата ни?

Kато казах три дни и веднага се сетих за правосъдния министър Цецка Цачева, която заговори за имотите на Цар Борис ТРИ. Съвсем като Пената. Което пък си има своите плюсове – ако оваканти тя поста си ще има достоен заместник. Или пък ако й овкантят поста, ако ме разбирате, може да поеме националния отбор по футбол.

Иначе ако не знаете, ДПС са ужасно възмутени, че когато станело дума за Булгартабак все тях ги питат за холдинга. Ама защо ли наистина? И то при положение, че Делян Пеевски нито го е управлявал и никога не е имал мажоритарен пакет акции там. То съвсем доскоро Пеевски имаше само една 20-годишна кола и никакви медии.

А пък като казах медии и Пеевски в едно изречение, не знам как направих връзката, но честито на новия програмен директор на Канал 1 – Емил Кошлуков. Ето с такива номинации обществената медия ще води борба с класациите на “Репортери без граници” за медийна независимост. Хвала!

Хвала и за това, че властта се готви да подари Пирин; че прокуратурата може да си прави каквото иска с подслушването напълно безконтролно и че Парламентът отказва правото на живот на хиляди хора, защото щяло да струва 25 млн лева на хазната.

Коментар на Полина Паунова

http://bitelevision.com