За живота… цинично

Освен „безценен човешки живот загубихме и 50 млн. лв.“, коментира премиерът инцидента със загиналия в Черно море военен пилот. И за да не останем с впечатление, че го прави неволно, от вълнение – това едновременно „изстрелване“ на думи за безценността на живота и за цената на загубата, тутакси, на мига, в числа – 50 млн. лв., додаде – колкото са коледните добавки на пенсионерите.
Човешкият живот е уникален и безценен. Няма пари на света, които могат да овъзмездят загубата му. Некоректно и неприлично е остойностояването, а споменаването на пари в такива случаи е цинично. Толкова, колкото и съветите да се награди с „три-четири телешки пържолки кучето“, открило тялото на изчезналата Мирослава край Перник през 2012 г. Думите бяха пак на премиера Борисов. Както и онези за пенсионерите, „изяли“ фискалния резерв, изречени през 2013 г.
През 2017 г. всичко се събра в едно – смърт, пари, добавки. Кощунствено. Разумът отказва да приеме подобен микс, но да не забравяме кой ги казва – човекът, за когото останалите да живеем в България сме лош човешки матер’ял. Някакво си второ качество. Колко му е да остойности – нас и живота ни. Цинично е. Само дето на него не му пука.

Светла Василева

Резултат с изображение за Борисов

http://duma.bg

loading...