ЗА ИНТЕРВЮТО НА ИВАН КОСТОВ ПО БТВ

Интервюто на Иван Костов пред Цветанка Ризова по БТВ е нещо като опит за програмен доклад на партиен конгрес, нещо като кризисен пиар, нещо като лично оправдание.

Бившият лидер на СДС, който точно като Ахмед Доган е всъщност пожизнен почетен председател на сините, е много смутен – някак си не може да си обясни човекът как е възможно след 33 години светъл възход и демократизъм народът ни, вместо да е влюбен до гуша в НАТО и ЕС, сякаш се разклаща.

Всичко, за което Иван Костов е бил на политическата сцена, се люлее. И той как да го обясни, освен по единствено възможния начин – с комунизма, с Русия, с Путин, с руските шпиони в България, с кибератаките и хибридната война, с маниите си, че ако нещо от представите му не съвпада с действителността, е страшно.

Много отдавна скъсал с реалността, вождът на сините и за миг не си представя, че е възможно бедността, безработицата, демографската криза, кражбите и беззаконието в България да са виновни за сегашното състояние. Това той не си го и помисля. Но веднага му идват на помощ пропагандните формули, в които над всичко стои страхът.

Какво направи днес пред Цветанка Ризова Иван Костов?
Плашеше българите, че ще дойдат руснаците да ни поробят и мобилизираше всичките партии – с особен акцент върху ГЕРБ и ДПС и включително части от БСП, за единен фронт.

Ще го кажа просто – той предложи и предположи, че в бъдеще всички – Бойко Борисов, Ахмед Доган, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Слави Трифонов, Кирил Петков и още, и още – трябва да управляват заедно. За да не дойде Путин.

Едно от най-опасните неща, които направи Иван Костов, е че с други думи, под сурдинка ( и не толкова) каза, че Русия може да ни удари с ракети и че най-ужасното е, дето Русия ни е обявила за неприятелска държава.

Може би Иван Костов е очаквал след санкциите, които ЕС, включително и България, наложиха на Русия, след това, което правим по отношение на войната в Украйна, след отношението към Руското посолство и паметниците на Русия в България, след зъбенето и перченето Русия да ни обяви за приятел.

Иван Костов много добре знае за какво става дума, и умишлено пропуска, че за неприятелски страни са обявени всички членове на ЕС. Чиста манипулация от негова страна. Този човек вместо да отговаря за приватизацията на Нефтохим, Кремиковци, БГА „Балкан“ и хиляди знайни и незнайни предприятия и активи, вместо да разкаже за „хуманността“, с която дадохме коридори да бомбардират Сърбия и Белград, той се зъби на Русия и ни плаши.
Очевидно след 33 години, когато антикомунизмът престава да е алиби и двигател за съществуването на СДС, дойде ред на Русия ( тя винаги е била на ред) и на путинизма.

А това последното, дето са го измислили – за депутинизацията, са едни от най-срамните политически алабалистики.
И защото на Иван Костов не му се искаше даобяснява какво точно означава депутинизация, аз ще ви кажа какво мисля:

Депутинизация означава да се навият вратовете и да се натикат в ъгъла всички, които не мислят правилно и по иванкостовски. А това, според последните проучвания, са близо 70% от българите. Голямата болка на вечния син лидер е не за България, а за него лично и за обкръжението му.

Васалите винаги си остават васали.
Някога Сталин беше измислил, че с развитието на социализма в СССР се изостря класовата борба. Това е било само повод за разправа с политически неудобните за него. Сега наблюдаваме същото – колкото повече затъваме и се оплитаме в корупция и бедност, толкова повече „враговете на демокрацията“ са виновни за всичко.
Позната работа. Жалка работа.

Николай Милчев