За ИТН без емоция

Голеният проблем на Има такъв народ е, че създадоха очаквания, които са неспособни да реализират.

Създадоха очаквания, които никой политически субект у нас не може да реализира към днешна дата. Създадоха илюзия, че разполагат с екип, с капацитет, с експерти от висок клас. А такива експерти няма или поне ги крият някъде, неясно защо.

Просто е, управлява ни служебен кабинет, който се правя много добре, като за ситуацията. Като изключим енергетиката, транспорта и земеделието нещата вървят напред. И да, задачата на този кабинет не е да управлява дълго, а да проведе прозрачни и честни избори и да сдаде властта. Но в екипа му има високо образовани хора, които са се реализирали в своята сфера на компетентност!

Когато имаш насреща си Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и т.н., а си обещал чудеса, велики експерти и борба с корупцията, онези които са гласували по рационални подбуди за теб очакват номинацията ти за премиер да е някой от рода на Владимир Тенев или някой друг финансов капацитет. Но вместо нещо ново и непознато от ИТН предложиха нещо почти заравяно старо – цариста Ники Василев.

Покарай работата ни по сделката за CEZ достигнахме до доказателства, че Василев оперира с активи на легендарния “Агент Румянцев” на ПГУ на ДС – Атанас Тилев. Той е сочен за особено приближен на Симеон Сакскобургготски в емигрантските му години. Румянцев е бил особено ценен агент на ДС, чието досие е унищожено в началото на прехода лично от ген. Бригадир Аспарухов, за когото се подозира пък, че е „мотор“ на завръщането на царя. Твърди се, че операцията е финансирана с пари на Мултигруп.

Бригадир Аспарухов е разследван за унищоженото досие, но до дело не се стига. Има данни, че Тилев е бил агент и на съветското КГБ.

Според запознати в изчезналото “Досие Румянцев” се съдържа особено важна информация за бившия монарх (претендент за българската корона), за неговата колаборация с комунистическата власт.

Всичко това доведе до катастрофа на Николай Василев, като кандидат премиер. Естествено номинацията му породи съмнения за зависимост в ИТН.

След провала с „Макият Мук“ всички очаквахме да бъде номиниран кабинет с приемлив и експертен състав. И не щеш ли Пацо Шнорхела и Пешо Барбадоса! Кажи честно? И двамата са доктори, единият по философия, другият по конституционно право.

Няма да коментирам факта, че именно Близнашки е научен ръководител на Петър Илиев. Това, че е експерт на ДПС не го прави лош учен, но в последните години няколко подписки и сигнали от студенти в СУ са входирани в канцеларията имено срещу Близнашки – писателят на КОНСТИТУЦИЯТА, както се изтъквал по време на лекции!

Та Илиев и Николов (Щнорхела и Барбадоса) успяха да влязат в най-новата ни политическа история със съмнения около научните им трудове.

Така и не разбрах какво стана с разследването по докторантската теза на Николов и защо е писал, че има PHD в австрийски университет, ако е било постдокторантура.

Що се касае до Петър Илиева, надявам се колегите от „Правна лудост“ да проверят какво е отношението на текстовете му, както и на тези, писани от Наталия Киселова към трудовете на академик Владкин. Аз не се чувствам компетентен да правя подобни експертизи, но те очевидно имат нужните познания.

Дано и комисията в СУ, проверяваща казуса да провери трудовете на този автор. Само да не излезе накрая, че имитираме наука!

Накратко, ИТН имаха „златен шанс“. Те знаят какво трябва се направи, но или не знаят как или не искат!

Димитър Стоянов