ЗА ЛГБТ ЛИСТИТЕ РАЗБРАХМЕ, А ПРОГРАМАТА КОГА?

Покрай споровете за опозиционните партии и коалиции търся всяка една каква програма за управление предлага и изобщо ако влезе във властта, какво смята да прави. И тук ми стана интересно. Промотираната като основна опозиционна коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, основно дава информация къде гражданите да внасят дарения за коалицията /по сметка на партията на Мария Капон/, излиза информация за листите, която е, меко казано, смущаваща. Дори по последна моя информация, Манолова и Хаджимравин са влезли в „лек“ спор относно участието на ЛГБТ човекът на годината в листата на коалицията.

Но пък на техните страници и групи в и извън фейсбук никъде не видях някаква програма. Освен да гонят Борисов и мутрите, какво друго ще се прави, какви са приоритетите. Възможно е и аз да не съм догледала, но пък търсих внимателно. Всяка една друга партия и коалиция още в началото на страниците им или групите има информация какви са идеите им. Тук – тц, няма засега! А и в публичното пространство такива идеи извън гонене на мутрите също не видях.

Политиката, да ви кажа, не е игра на стражари и апаши и гоненица. Тя е държавническо мислене, идеи, законодателство, управление в интерес на обществото и държавата. Затова е и интересно, ако влязат, отровните какво смятат да правят.

Например много ми е интересно, тъй като всички те са върли защитници на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие /подвизаваща се като Истанбулската конвенция/, смятат ли да се опитват отново да ни я пробутват. Безспорно, Конституционния съд със свое Решение № 13 от 27.07.2018 г. на КС на РБ по к.д. № 3 / 2018 г. категорично заяви, че същата не съответства на Конституцията, но например ако се промени Конституцията? Имат ли подобни намерения? Или да правят промени в закони, които да узаконяват еднополовите бракове и осиновяванията на деца от такива? За мен е важно това да се знае, защото това е едно от основните възражения, които имам срещу тях.

Къде е програмата? Какво смятате да правите с Истанбулската конвенция? Какво смятате да променяте относно брака? Ще разрешите ли еднополови двойки да осиновяват деца? Аз очаквам отговори. Листите с ЛГБТ, с Капон, с Кунева, с други лица от статуквото, вече ги видяхме….

Елена Гунчева