ЗА ПУЙКИТЕ И …МИСИРКИТЕ !

През последните почти 15 години съм публикувал в блога си и впоследствие във Facebook сатирични портрети на повечето „херои” на политическото ни статукво.

Признавам си, че имам подчертана слабост към великана на политическата мисъл и с неотразима харизма, най-вече в презрели дамски особи – Бойко Борисов, който цели 3 мандата властваше на политическия ни Олимп, узурпирал всички уж независими власти. Но, не мога да не му отдам дължимото за едно определение като кресливо домашно пернато, което моментално стана етикет за представителите на продажните ни официални медии. И наистина тази крилата фраза стана разделителна между истинската и продажната журалистика.

Според етолозите пуйките са добри майки, грижливи и готови да защитят малките си. За всяко новоизлюпено поколоние полагат грижи, топлене, почистване и прикъткване. Но, все пак има нещо много специфично в тяхното поведение. Всичките им майчински инстинкти се задействат от едно единствено нещо – звука „пиу-пиу”, който издават техните малки. Всички останали признаци на разпознаване, като мирис, допир и външен вид играят малка роля в тяхното майчинство. Ако пиленцето издава правилно звука „пиу-пиу” майка му ще се грижи за него, ако не – ще го пренебрегва, а в някои случаи ще го убие като чуждо. Това, че да разпознава малките си, това пиле с мозък колкото нокът разчита единствено на звука, издаван от малките е доказано с експеримент.

За пуйките, които имат малки, порът е естествен враг и неговото приближаване се посреща с гневно крякане, накълваване и забиване на нокти в тялото му. Експеримента показва, че дори и препариран, приближаването му при теглене с канап предизвиква същата реакция с незабавна и яростна атака. Но когато в този припариран екземпляр се постави устройство, издаващо правилния звук „пиу-пиу” от малките пуйчета, майката не само спокойно приема приближаването на пора, но и го прикътва под себе си. Когато устройството бива изключено, веднага следва яростна атака.

Колко абсурдно изглежда поведението на майката пуйка при тези обстоятелства. Тя приема своя естествен враг, само защото той издава характерното писукане, а се отнася лошо и дори убива някое от малките си, когато звука му звучи фалшиво. Така, тя прилича на автомат, чиито майчини инстинкти са под контрола на един единствен звук. Главната особеност на този модел на поведение е, че действията които го съставляват протичат по един и същи начин и ред. Но цялата тази система има свой чудат каприз. Основното в нея е не че съперника и врага е пусковия механизъм, а някаква негова активираща черта. Често тя е съвсем малък елемент от цялото, каквото представлява приближаващия натрапник.

Преди обаче самодоволно да се надсмеем над лекотата с която низшите животни се оставят да бъдат измамени от активиращите черти и реагират по неподходящ към ситуацията начин би трябвало да разберем две неща. При здрави и нормални пуйчета майката реагира адекватно на издаваните от тях звуци. Необходими са трикове, които учените правят, за да може нейната автоматична реакция да изглежда глупава. Това което трябва да разберем е, че и ние хората следваме автоматично своите инстинкти със съответни реакции и поведение. И въпреки че те действат в наша полза, активиращите черти, които ги задействат могат да бъдат използвани по същия начин, за да ни подмамат и да реагираме неадекватно.

Нима мислите, че безкрайните уж невинни реклами, заемащи четвърт и дори повече от програмното време дори на обществените медии са нещо различно от активиращи команди, каращи ни да реагираме неадекватно. Благодарение на медиите всички хора имат информация за всичко, случващо се по света. Информация в ярки цветове, развличаща и занимателна, добре обработена, подбрана, пригодена за консумация без усилия и най-вече без размисъл. Задачата и е да задръсти до отказ мозъка на хората, за да не остане място за нищо друго и да отпадне необходимостта да мислим самостоятелно. Да посее в съзнанието ни такъв хаос, в който да не можем да се ориентираме. Да набият в мозъка ни клишета, празни образи, фрази, съблазни и поведение. Да се премахнат всякакви табута, да се премахнат изработените през вековете форми на нормален и здравословен живот, да се подменят висшите достижения на културата с масова псевдокултура, да се опростачи и стандартизира общественото съзнание.

СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ