ЗА СИЛАТА НА ПРАВОТО И ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА. НАРОДЕ????

Днес, в Деня на Конституцията и юристите, е важно да си отговорим на въпроса дали в България има сила на правото или пък важи правото на силата. Защото ежедневно сме свидетели на погазване на законите, Конституцията, както и на основни граждански права.

Днес е моментът да си припомним, че всички се раждаме равни и свободни, равни по права и пред закона. И да се запитаме защо се получава така, че някои са по-равни или дори изцяло над законите. Вместо парламентарна република, вместо заветът на Левски за чиста и свята република, в момента в България се е настанила мутромонархията, в която един единствен човек е законът. И това е не само мое наблюдение, но и на водещи чуждестранни медии и политици.

За да има правова държава, трябва всеки един от нас да не допуска дори най-дребното нарушаване на правата си, да изпълнява задълженията си и да осъществява контрол върху политиците. Защото абсолютната власт развращава, още повече, когато тя се упражнява от илитерати.

Виждаме днес как вместо върховенство на закона, има върховенство на думата на един човек. И вместо нашите народни представители да контролират изпълнителната власт, министър-председателят заповядва не само на законодателната, но и на съдебната власт. Вчера видяхме как дори без да има издадена заповед, само по думите на Борисов, беше забранено влизане и излизане от областните градове. И най-показателното беше, че никоя медия не прояви съмнение и не провери дали има подобна заповед. А приеха за решено нещо, което е казано от премиерът, докато се загащваше елегантно на слизане от джипа си.

Свободата и равенсттвото са свързани. Ние от ден на ден губив свободата си. Вече тези, взели властта, са забравили откъде са тръгнали и кой и защо ги е пратил във властта. Те се смятат за самодостатъчни, като са приватизирали изборния процес и правото ни да избираме кой да ни управлява.

И ще завърша с думите на французите от протестите миналата година: „Запомнете, политици, ВИЕ СТЕ НАШИ СЛУГИ, А НЕ НАШИ ГОСПОДАРИ“.

Елена Гунчева

loading...