ЗЕЛЕНСКИЙ ДАВА УКРАЙНА НА ПОЛША?

Вече имах случай да представя на читателите на „Свободно слово“ младия руски политически наблюдател и блогер Дмитрий Никотин. Вчера, на 23 май, на канала му в Ютуб се появи извънредно интересно видео и анализ на заявените намерения на киевския режим за плътно сближаване – до възможно „сливане“ – с Полша. Предлагам коментара на Дмитрий Никотин със съкращения.

М.В.

–––

Дмитрий Никотин:

Колко крепки ще бъдат обятията на Полша за Украйна и какво ще последва? Проект за интеграция?

В това включване ще разгледаме последните най-важни събития.

Президентът на Полша Дуда посети Киев и стана първият чуждестранен лидер, който произнесе реч във върховната Рада на Украйна. При това Дуда го срещаха буквално с овации като някакъв спасител. Нека да погледаме видео-фрагмент:

( Видеозапис от посрещането на Анджей Дуда във върховната Рада, ръкопляскания )

Дмитрий Никотин:

Но най-интересното се случи по-нататък. Зеленский анонсира внасянето на законопроект за особения правен статус на гражданите на Полша на територията на Украйна. Това е първото, на което следва да обърнем внимание. Второто е това, за което се говореше по-рано – президентът на Полша произнесе реч, в която говореше, че граници между Полша и Украйна няма да има. Така че Зеленский практически потвърждава тези думи – особен статус на границата между Полша и Украйна. И третото събитие –
британското издание „The Guardian“ съобщава, че украинските войски се готвят да отразят нахлуването на Беларус съответно от север.

В това включване ще разгледаме всички тези събития.

И така – „по-младият брат“ – аз бих назовал тази фотография само така.

( Показва официална фотография на Дуда и Зеленский между съответните национални флагове, после прегръдки и т.н. )

Дмитрий Никотин:

Президентът на Полша Дуда и президентът на Украйна Зеленский. Прегръдките им действително бяха точно такива – крепки. Обятията на Полша. Доколко ще бъдат и що за законопроекти? С вас ( последователите на канала ) ние нееднократно обсъждахме инициативата за миротворческия контингент. Полша засега е отложила тази инициатива, защото не е получила одобрението на НАТО. Но Полша така или иначе се готви да действа по-нататък. И изглежда, че Зеленский не е особено против. И знаете ли, тази интеграция няма да изглежда като нахлуването на полските хусари ( показва репродукция ), знаете, през 16 в. Всичко ще бъде много по-интересно

Този законопроект е само първата стъпка. По-рано говорехме за границата, но можем да кажем, че това била нулевата стъпка, а сега всичко отива много по-далеч. Какво се е случило и какво казва този законопроект?

В това включване ще минем по всички наднационални проекти на Полша в цялата й история и вие много силно ще се удивите, че полската идея за създаването на някаква нова Реч Посполита – просто никъде не изчезвала. Тя в цялото протежение на историята се е запазвала в различни варианти. Някои проекти вече се осъществяват.

Ще поговорим за Междуморието на Пилсудски и инициативата „Три морета“. За Люблинската уния, която създаде Реч Посполита в нейното основно историческо изражение и за Люблинския триъгълник, който съществува точно днес. Ще караме подред:

Какво анонсира Зеленский – какво може да означава това? Първо, както вече казах – „законопроект за особения статус на гражданите на Полша в страната“. За това вече открито съобщи и прессекретарят на Зеленский, но главната загадка е какво ще включва в себе си този законопроект. До момента на записа на това видео пълна официална информация, самият текст на законопроекта – не ни е достъпен. Но по принцип има прецеденти, по които можем да се ориентираме и да предполагаме какво може да включва той. Сега активно се разпространяват основните тезиси от възможния законопроект. Първият е получаването на определени права – граждански и политически. Обсъжда се, че полските граждани могат да бъдат избирани на изборни длъжности на определено равнище. Възможно ли е това? Напълно. По-нататък – това е назначението на длъжности в държавните предприятия и концерни. Правото да бъдат назначавани на длъжности в тези предприятия, може да означава бавна икономическа интеграция – много плътна. И ето заинтересоваността на полския елит – и ако споменаваме историята, то тук виждаме пряк аналог. И интеграцията на силовите ведомства – това също може да се случи, това трябва да се отчете. Така че трябва да се разбира, че този специален статус на полските граждани и възможността да заемат различни длъжности, това de facto представлява процес на сливане.

Ние знаем, че го имаше Саакашвили, който заемаше държавни длъжности – получи гражданство. Но тук иде реч именно за това, че съхранявайки полското си гражданството, се получава преференция именно за поляците. Тоест, обърнете внимание – не се отнася за други чужденци. Именно за Полша. Защо такава особена значимост?

Ще напомня, че Полша се явява един от лидерите по доставка на въоръжение. Полша влага сега големи, големи средства. И нужно е да се разбере – аз казвах, че никакво военно нахлуване, според мен, няма да има. Може да не се появи необходимост и от миротворческа мисия. Процесът ще се извърши тихичко – чрез такова бавно сливане и особени законопроекти.
За простите граждани да се обясняват сложните законопроекти – има там някакъв си законопроект, президентът го внесе, Радата го гласува, още повече сега е военно време – никой няма да обърне на това особено внимание. Трябва да се разбира, че тази идея за Реч Посполита 2.0 или новата Реч Посполита – тя просто не е напускала мисълта на полския елит.

(…)

Дмитрий Никотин:

Ние разгледахме законопроекта за „особения статус на гражданите на Полша“. Следващото е пресичането на границите. Бих искал да цитирам Зеленский – за какво говореше той:

„Между нас не бива да има граници и бариери. Украинският и полският народи ментално отдавна не ги разделят ( такива бариери ). Ето защо ние дойдохме до съгласие в най-близко време да въплътим това в съответстващо двустранно съглашение. В началото за общ граничен митнически контрол, а по-нататък единствените условни граници – когато Украйна стане член на ЕС.“

(…)

Анализаторът Дмитрий Никотин много интересно проследява историческите корени на Реч Посполита – откъс, който аз съм съкратила в превода си, но всеки читател би могъл да прегледа видеото и да се осведоми. Налагат се въпросите – при такова „сливане“ между Украйна и Полша, как ще реагира полската държава – член на ЕС и НАТО – на продължаващата военна операция на Русия. Защото почти сигурно е, че киевският режим, по нареждане на Запада, ще протака военните действия, докато „интеграцията“ с Полша стане факт. Дали тогава НАТО ще разглежда руската спецоперация в Украйна като „агресия“ и спрямо Полша, член на Алианса, за да си обезпечи мотив за нападение срещу Русия?

Едно е сигурно – за режима на Зеленский „неделимостта“ и „суверенитетът“ на Украйна нямат никакво значение. Украинското правителство е готово да ги жертва, въпреки че проглуши ушите на света с тия лозунги. Важното е само едно – страната да не попадне под руско влияние.

Превод и коментар:
Милена Върбанова