ЗЕЛЕНСКИЙ ПРОДАДЕ УКРАЙНА НА ПОЛША ЗА НЯКОЛКО ЗЛОТИ

„На телеканала Валдман-LINE  на известния израелски рускоезичен  журналист Александър Валдман в Ютуб, е качен видеозапис на неговото предаване „Неутрална зона“ от днес, 24 май, със събеседник Яков Кедми, бивш началник на израелската спецслужба „Натив“, а в момента един от най-търсените военно-политически експерти и анализатори. Темата е законопроектът за „особения статут на полските граждани в Украйна“ и за „опростеното пресичане“ на границите между двете страни. Интервюто е преведено от 1’03 до 5’01:

А.Валдман:

(…) Аз само ще цитирам някои извадки от този законопроект. Съгласно законопроекта на гражданите на Полша в Украйна ще бъде разрешено да се интегрират в гражданско – правната система на Украйна. Поляците на територията на Украйна ще могат да заемат изборни длъжности, да стават съдии, в това число и в Конституционния съд, да бъдат назначавани в органите на държавната власт, в ръководството на отбранителните предприятия, армията, спецслужбите, да получават достъп до секретни сведения и държавни тайни. Освен това полската полиция ще получи правото да следи за правопорядъка в Украйна. За опростеното пресичане на границите – смятам, че ще се върнем към този разговор. Въпросът е за законопроекта. Можем ли още сега да направим извода, че за адаптацията на правовата система на Украйна към възможното нахлуване на полски военни без мандат от НАТО, всичко е готово или по-просто казано Зеленски предаде Украйна на Полша?“

„Я.Кедми:

Този закон и неговото приемане практически лишават Украйна от независимост и превръщат Украйна и Полша почти в единна държава. Като във всяка нейна част ( на единната държава ) се извършват отделно политически избори за ръководство. По отношение на армията този закон не казва нищо, по отношение на разполагането на въоръжените сили на Полша на територията на Украйна, той нищо засега не казва. Практически възниква въпросът – в какво тогава е независимостта или самостоятелността на Украйна? Или Украйна се превръща в някакъв придатък на Полша. Ако подобен закон бе приет в Беларус, вече целият свят щеше да крещи истерично за това, че злодеят Путин поглъща  Беларус, възраждайки Съветския съюз.

Но аз мисля за приемането на този закон, ако той се приеме. Навремето Петър Първи е учредил за Мазепа единствения в света орден на Юда. Мисля, че на пан Зеленский вече може съвършено спокойно да му се дадат два ордена – ордена на Юда и ордена на Мазепа. Тоест за пълно предателства на националните интереси на Украйна и за продажбата  за няколко злоти на Украйна на Полша.“

„При Полша са съвършено ясни направленията в даденото отношение. Но не мисля, че този закон ще има някакво практическо значение. По две причини. Ако той мисли, че това ще позволи на полската армия да придвижи своите военни подразделения на територията на Украйна, тогава го чака – не голяма изненада, а вбесяване на президента на Русия и първият полски войник, който пресече територията на Украйна в рамките на полско подразделение за участие в тия или ония военни действия, ще бъде унищожен. Както и всички останали негови съратници. Тоест, ако Полша иска да изпита още веднъж силата на руското оръжие, може да се опита да влезе в Украйна. Русия с удоволствие ще изпита своето оръжие върху полската армия на територията на Украйна. Практически това нищо няма да даде на Украйна, защото Полша с нищо не е в състояние да помогне на Украйна.
(…)

Превод: Милена Върбанова