Зеленски готов да ни снабдява с ток. В замяна Петков му обеща наши фабрики да ремонтират украински машини

Обсъдихме взаимодействие в енергетиката – Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през трансбалканския газопровод. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в съвместно изявление с Кирил Петков. В замяна българския премиер обеща, че български фабрики могат да ремунтират украински машини.

На срещата между двамата е станало на въпрос, че украинска бойна техника може да се ремонтира от български фирми.

„Искам да Ви благодаря за лидерството, което показахте не само за Украйна, но и за целия свят. Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас – няма съмнение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи“, категоричен бе Петков.

„Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво“, поясни българският премиер.

„Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци. Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. За България е много е важно Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: „Това е мястото, към което Украйна принадлежи“, допълни Петков.

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред. През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това”, каза още Володимир Зеленски.

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за Украйна: „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на Украйна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна“.

frognews.bg