Зеленски поиска от Европа 7 милиарда долара финансова помощ на месец

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е казал на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, че Киев се нуждае от седем милиарда долара финансова помощ на месец, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Украйна се нуждае от 7 милиарда долара на месец спешна финансова помощ за покриване на социални помощи и заплати, каза президентът Володимир Зеленски пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението ѝ в Киев миналата седмица.

Освен всичко друго украинският лидер споделил с фон дер Лайен проблемите, пред които се е сблъскала Украйна при опит да изнася зърно. В отговор ръководителят на ЕК е казала, че ЕС ще приложи ускорени процедури за преминаване на границата, за да помогне на Украйна да реши проблема.

На 7 април стана известно, че ЕС ще отпусне допълнителни 500 милиона евро на Украйна за военна техника. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че сега подкрепата на Европейския съюз, която вече е предоставена за военно оборудване за Украйна, ще се увеличи до 1,5 милиарда евро.

https://eurocom.bg/