ЗНАЕМ ЛИ КАКВО НАПРАВИХТЕ МИНАЛОТО ЛЯТО?

Историята с полицейското насилие от миналогодишните протести ТРЯБВА ДА БЪДЕ АБСОЛЮТНАТА ВОДЕЩА ТЕМА ЗА ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИОННИ И НОВИНАРСКИ МЕДИИ В ТАЗИ СТРАНА. Не, не, не — тя не трябва да бъде водеща вчера или днес, или утре, или до петък, когато идва нещо ново и много интересно за „публиката“ — тя трябва да бъде водеща дотогава, докато не се разчлени, не се разплете и всичко по нея не стане публично известно. Така работи истинската журналистика.

Тази тема трябва да бъде водеща дотогава, докато не се уточнят ролите на екс-министър на вътрешните работи Младен Маринов и екс-министър и екс-главен секретар Христо Терзийски (понастоящем и двамата са народни представители от коалиция „ГЕРБ-СДС“). Какви заповеди са издавали по време на протестите, какви действия са предприемали, както и как са съблюдавали изпълнението на издаваните от тях заповеди?

Тази тема трябва да бъде водеща дотогава, докато не се уточни екс-министър-председател Бойко Борисов знаел ли е за полицейското насилие.

Тази тема трябва да бъде водеща дотогава, докато не стане пределно ясно за всички, че не са виновни само полицаите-биячи. Трябва да стане пределно ясно до каква степен бруталното поведение на полицаите е отражение на издадени заповеди, както и на разбирането на тогавашната власт за държавно управление.

Тази тема трябва да бъде водеща дотогава, докато не се уточни защо този запис е бил скрит и кой го е скрил.

Изясняването на всичко това е фундаментално важно за бъдещите демократични процеси. Защото, няма как да си говорим за демократични основи, ако загърбим гръб на полицейско насилие.

В следващите дни ще направя един мониторинг. Ще проверя кои медии и най-вече телевизиите са отразили полицейското насилие срещу Джордж Флойд. Ще проверя дали „Българска национална телевизия“ тогава е излъчила полицейското насилие, или е спазвала същите етични стандарти, които „спази“ при отразяването на полицейското насилие, буквално случило се пред портите на Министерски съвет.

Ще започна да засичам и медийната експозиция: времето, което националните медии (и особено „БНТ“) са отделили за отразяване на случая с Джордж Флойд и времето, което ще отделят сега, за да информират зрителите си за полицейското насилие в България.

Защото, лесно е да говориш за полицаите в Щатите, но нека видим как отразяваш нашата история.
Когато съм готов с данните (ще бъде след време, разбира се), ще ви ги предоставя тук.

Мартин Димитров