Зрелища

Истински екшън насред центъра на София се разигра вчера. Униформени с маски, съпроводени от куп камери, арестуваха кметица на столичен квартал. Несъмнено всеки, извършил нарушение, трябва да понесе отговорността си. Всичко това обаче трябва да се случва, без да бъдат нарушавани правата му или да бъде публично унижаван.
Акцията бе по познатия Цветанов тертип на обоснованото предположение и почти като историята с Роман Василев и „доказания престъпник“ Йордан Цонев. Официално никой не съобщи за какво е арестувана кметицата. Но пък определено бе зрелищно, със запазени места за камери и видни гербаджии.
Кое наложи арестантка да виси с часове в центъра на София? Не можеше ли да я разпитват в прокуратурата или в полицията, както обикновено се случва?
Mожеше, но така нямаше как камерите да я заснемат от всеки възможен ъгъл. А гербаджийските корифеи на мисълта нямаше да се упражняват вербално, илюстрирайки думите си с кадри от акцията. Как иначе новосформираното звено за борба с корупцията и сродните му институции щяха да се покажат по телевизиите, хвалейки се с мащабните и зрелищните си акции?
Съдът ще реши вината на Иванчева, но вчера някой се погрижи да бъде задочно осъдена в очите на обществото

Павлета Давидова

http://duma.bg