Ивайло Вълчев: Бяхме наивни. Политиката се оказа доста по-хлъзгава

”Има такъв народ” направи всички усилия, за да има такова правителство. Но останахме неразбрани в опитите си да покажем, че сме готови да управляваме. Не сме нарекли Христо Иванов персонален виновник за това, че няма правителство. Бяхме наивни, което в политиката не носи добри резултати. Обвиниха ни, че в политиката сме разчитали на истината. Политиката се оказа доста по-мръсна и хлъзгава.

Това заяви пред bTV Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

Той изрази надежда, че предизборната кампания няма да е мръсна. В следващия парламент така наречените „партии на протеста“ ще са готови за диалог.

„Доколкото виждаме всички тези политически сили, които стоят от нашата страна на идеите имат абсолютно същите червени линии. Има политически партии, с които заради това, което са свършили през последните години, нямаме обща база за разговори дори. БСП донякъде показаха в този парламент, че могат да водят диалог, че може да се стига до експертни решения. Каквото и място да заемат партиите на промяната, всички си дават сметка, че ще са незаобиколим фактор и едни без други няма да можем да свършим нищо“, посочи Вълчев.

Невъзможността да се състави правителство и острата реторика в предишния парламент пък според Вълчев се дължи на прилива на ентусиазъм.

“Всички започнаха да говорят за това, което искат да се случи, но в монологична форма. Малко говориха между себе си. Силно се надявам, че сега след тези избори, каквито и да са резултатите, партиите на протеста, които имат идеи за това как нещата да започнат да се случват, ще бъдат доста по-готови на диалог“, коментира още Вълчев.

„Не сме нарекли Иванов персонален виновник за това, че няма правителство. Той каза това в доста метафорична форма. И ние можем да кажем в същия дух, че сме виновни. Не бяхме такива, каквито партиите са свикнали да бъдат. Бяхме наивни, което в политиката не носи добри резултати. Обвиниха ни, че в политиката сме разчитали на истината, което за мен беше странно. Моралът, думата, да си стиснеш ръката с някого все още значи нещо за мен. Бяхме наивните, които продължават да вярват в това. Политиката се оказа доста по-мръсна и хлъзгава. Лошото е, че в един момент човек има два хода – или да продължи да бъде такъв, какъвто е, или да стане като останалите. При единия случай рискуваш да понесеш негативи за това, защото хората искат да видят бързи решения, които да дойдат веднага“, допълни още Ивайло Вълчев.

Frognews.bg