Ивайло Мирчев: Служебното правителство влиза в корупционен батак

Служебното правителство влиза в един корупционен батак, в система, пропита с машинации. Това коментира пред БНР Ивайло Мирчев от ”Демократична България”.

„На този служебен кабинет ще му е трудно. Редно е да му се даде период на навлизане, да им се даде време на министрите, за да разберат къде са. И след това да изсипваме критиките, ако има такива“, добави той.

По думите му основната задача на всяко служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, конкретно на това обаче задачата му е и да започне разследването и да покаже „уродливите практики“ в сделките на управлението на Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че „Демократична България“ по никакъв начин не участва в служебния кабинет, като уточни, че министърът на икономиката Кирил Петков е бил сред основателите на „Да, България“, но от няколко години не е вече във формацията.

Според Мирчев целта на ГЕРБ е да бъде опетнено правителството, съставено от президента Румен Радев.

„Това правителство трябва да установи какво става с парите от хазарта на Васил Божков и защо не са влизали в държавния бюджет. Божков и Борисов бяха ортаци. Божков беше оставен в Комисията по хазарта да прави каквото поиска, беше му позволено да не си плаща хазартните такси. И за това нещо трябва да отговаря бившият финансов министър на Борисов Владислав Горанов“, коментира Мирчев, който даде пример и с „Автомагистрали“ и сделките , сключвани от кабинета „Борисов 3“.

Според Ивайло Мирчев разкритията за корупционните практики на правителството на ГЕРБ трябва да бъдат бързо представени пред обществото, за да могат хората да преценят за кого да гласуват на 11 юли.

„Комисията за ревизията на управлението, т.нар. комисия „Манолова“, е направена, защото няма прокуратура и няма кой да разследва престъпленията на управлението“, заяви той и уточни:

„Прокуратурата е завладяна, съдът в голяма степен е също завладян и това, което остава, е да се направи парламентарна комисия с депутати, които да задават въпросите. Това не е европейска демокрация. … Трябва прокуратурата да си влезе в правомощията“.

Мирчев коментира още, че настояването на „Демократична България“ за закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата не цели прекратяването на делата срещу крупни бизнесмени, защото те могат да бъдат съдени и в обикновен съд, а искат да бъде премахната „тази бухалка“ на прокуратурата:

„Искаме да променим модела с конкретни приоритети, които са свързани с реформа на прокуратурата и съдебната власт, измитане на Иван Гешев като главен прокурор, защото той е проводникът на интересите на мафията в страната ни. Неговото измитане е първата стъпка към това никога повече да изпадаме в ситуация, в която цялата власт е в ръцете на няколко души – това са Борисов, Доган и Пеевски“.

Frognews.bg