Иван Гавалюгов: Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев

Явно съм неудобно на г-н Златев, бил той Валентин или Васил. Учудвам се, че те са опрели до печалбата от един ВЕЦ. Когато обществения интерес е накърнен, частният трябва да отстъпи. Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев.
Това каза Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком и допълни: „Функционерите там се назначават от него. Депутатът Тимчев, който има за основно занимание да пуска сигнали срещу мен, е негов близък и доверен човек, съпругата му работи в имението му, в което няма нищо лошо.“ По думите му той няма проблеми с централата на ГЕРБ.

„Не е никакъв проблем да бъда отстранен, не съм абониран за кметския стол. Истинският конфликт на интереси е как да се ползва водата от язовир Бебреш, има частен и обществен интерес. Аз като кмет защитавам обществения интерес, заради това съм неудобен.“, обяви кметът.

Силно се надавам на промяна. Ако някой възприеме този пример на свободомислие и свобододействие ще е добре за всички.

Относно днешните изявления на Валентин Златев, кметът на Ботевград обясни, че от 1 април 2013 г. оператор на язовир Бебреш е ВиК София. „Данните, с които аз разполагам показват, че през 2017 г. са инкасирани 1 милион и 180 хиляди, през 2018 г. 1 милион и 287 хиляди. Не разбрах от къде са тези 9 милиона кубични метра, които коментира г-н Златев.“, каза той. По думите му се използват и други водни източници, които захранват града, а не е само от язовир Бебреш.

„Г-н Златев вероятно визира едни стари водоизточници, които отдаван не се използват, Ботевград не използва тези съоръжения вече 30 години.“, поясни Гавалюгов.

На въпроса от какво е изнервен Г-н Златев, кметът на Ботевград отговори, че става въпрос за конфликт на интереси. „Агрохол“, който е собственост на бащата на Валентин Златев, е собственик на ВЕЦ-а, но информацията е, че той не работи отдаван.

Има официални данни, че този ВЕЦ е работил през май и юни 2019 г., за по 7 дни, извън обхвата на разрешителното, което има. Нивото на водата в язовира е било под нивото на разрешителното и двата пъти. Констатацията на „Напоителни системи“ е, че проблема с водата е заради работата на ВЕЦ-а.

1987 г. е пуснат в експлоатация язовир Бебреш, но от тогава той се използва и за питейно-битови нужди, след преминаване през пречиствателна станция.

Слез кризата през 2016 г. прокуратурата пак е направила проверки, влезе в дружествата и констатира, че няма нарушения. Тогава пак имаше сигнали, че водата не се пречиства.

Гавалюгов разясни и казусът с неговия конфликт на интереси. По думите му той произлиза от това, че преди да стана кмет е бил два мандата общински съветник с частен бизнес. „Никога не съм си пестял критиките срещу тогавашния кмет Георги Георгиев. Това разбира се, не му харесваше и той реши да ме уязви чрез проверки на моя бизнес, който е свързан с интернет. Налице са редица констативни протоколи, които не констатират никакви нарушения, но служителите на общината са принудени да подпишат констативен протокол с невярно съдържание да бъде спрян достъпът до мрежата, която е изградена от мен. Кметът така и не издава заповед за премахване на мрежата, защото му е ясно, че тя ще падне в съда. През 2015 г., когато аз ставам кмет трябваше да се реши казусът. Моя грешка е, че съм пописал заповедите за прекратяване на проверката, без да съобразя, че това в бъдеще ще доведе до конфликт на интереси. Можел съм да прехвърля тази отговорност на друго упълномощено лице. РДНСК констатира, че всичко е законно, ДНСК провери също и констатира същото. Тимчев не бе доволен и директно поиска от Сотир Цацаров да бъдат обявени за нищожни самите разрешителни за строеж. Това е цялата сага с конфликтът на интереси.“

Г-жа Ангелкова подаде жалба пред ОИК за избора ми за кмет, но в понеделник я оттегли. Веднага след това се появи жалба от бившия кмет г-н Георгиев.

Ботевград не е получил никакви суми от разпределяните средства от Министерски съвет. Четири години кандидатстваме, но без резултат. Възприемам го като санкция. Това е наследена практика от предходни правителства. Необходима е законодателна промяна, която да игнорира възможностите за подбор.

„Трябва да си вземем поуки от знаците на природата. Националният ресурс би било добре да се насочи не само към магистрали и пътища, но и към ВиК сектора. Не че пътищата не са важни, но този сектор има нужда от помощ. Има сериозен финансов ресурс и в оперативните програми, но там има известно забавяне.“, каза Гавалюгов.

.

https://frognews.bg/

loading...