Иван Гарелов: Апетитът на Борисов нараства. Нищо чудно да се кандидатира за президент

ГЕРБ закъснява с някои вътрешни промени. До този момент Бойко Борисов с половин уста каза, че няма да е министър-председател, но е на позиция, от която общо взето той ръководи всичко. Вярно е, че му бяха дадено доста добри шансове, но виждам друга тенденция. Ако ГЕРБ иска със сигурност бъдеще и в коалиция, то те трябва по-ясно да се разделят с Борисов. В последните дни обаче забелязвам, че апетитът му нараства. Нищо чудно да се кандидатира за президент. Те вече загубиха време да лансират нова фигура. Но с кандидатура на Борисов, ще наследят и негативите му.

Това каза в ефира на Нова телевизия журналистът Иван Гарелов.

 

„На Борисов му повдигнаха няколко удобни топки. Той е политическо животно и няма да пропусне да ги забие. Има нещо, за което малко се говори и може да е една нова катастрофа. Не знам защо никой не говори, че на 11 юли гласуваха 600 000 души по-малко от предишните избори през април. При положение, че на 4 април имаше много повече инфектирани. Това не беше страх от пандемията. Ако този процес продължи, можем да паднем под 2 млн. гласували. Когото и да изберем с толкова гласували, той ще има нулева легитимност”, прогнозира от своя страна математикът проф. Михаил Константинов.

Той е известен като противник на машинното гласуване. Ето защо според него причината за по-малкото подадени бюлетини през юли се криела в машинното гласуване. Проф. Константинов прогнозира, че ако сегашните избори са 2 в 1, гласувалите ще са още по-малко именно поради тази причина.

Що се отнася до евентуален нов политически субект на Кирил Петков и Асен Василев, Иван Гарелов коментира:

„След тези нови избори трябва да има правителство. Вече няма накъде, само надолу. За да се разчупи тази вражда, която се натрупва между отделните партии, очаквам да започнат процеси в самите партии. Във всички случаи трябва да има прегрупиране, иначе няма как да стане. Последният фактор са новите партии. Вероятно в следващия парламент ще влезе и „Възраждане”. Що се отнася до новия политически субект – аз съм малко скептичен. Много по американски се държат тия двамата. Много самореклама си правят. Може би намеренията им са съвсем добри и може би са искрени, но толкова хвалби сами за себе си, това не е прието в нашия манталитет. Българите по принцип трудно се доверяват, какво остава за някой, който се бие в гърдите, а зад гърба си има 2-3 месеца в политиката”, заяви журналистът.

Според него свършеното от Петков и Василев за времето им като служебни министри не било достатъчно, за да спечелят достатъчно гласове.

„Преди доста години руският писател Александър Солженицин каза, че трябва да спрем да живеем в лъжа. Това, което се случва напоследък, е, че българското общество затъна в големи лъжи. Като за начало да престанем да лъжем. Сигурното, когато двама души говорят противоположни неща, е , че или единият лъже, или другият лъже, или лъжат и двамата”, коментира Константинов по повод скандала между Татяна Дончева и „Има такъв народ”

„Не виждам нищо сериозно в тази работа. Тъй като няма повод за намеса на прокурор. Оттам нататък другото са фрази, начало на един разпад в някои от партиите, които не успяха”, добави Гарелов.

Frognews.bg