Иван Гарелов: Правилно е държавната телевизия да не прави частна реклама

”В комисията се занимавам с дейности, с които помагам на председателя и заместниците му. Желателно е това, което постигнем там с обсъждания, да го направим така, че проектът за промяна в медийния закон да бъде приет от всички.” Това каза журналистът Иван Гарелов в Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Журналистът отбеляза, че от 2000 година се занимава с идеята за промяна в закона. В работата си сега по този проект той смята, че може да бъде полезен с опита и знанията си.

Според него българските медии са купени и трябва да има достътчно информация за истинските им собственици.

„Трябва да се започне от корена, от началото. Собствеността да бъде явна, заплащането на обществените медии да е ясно. Всички си правят оглушки за въпроса от колко пари се нуждаят обществените медии. Правилно е държавната телевизия да не прави частна реклама, ако е финансирана от държавата“, отбеляза Гарелов.

Също така за него трябва да е ясна ролята на големите външни продуценти.

„Ние много им отворихме вратата в началото, те започнаха да определят играта не само в телевизията, но и на партиите. Това се превръща в огнище на корупция“, смята журналистът.

Относно СЕМ Иван Гарелов смята, че в този си вид е безполезен.

„Членовете трябва да бъдат издигани от професионални, културни, религиозни институции. Те не бива да служат на партии и политически интереси“, категоричен е той.

frognews.bg