Иван Кулеков: Всяка диктатура започва с цензура и завършва с кръв

Във връзка с последните събития от съседна Турция, където след успех на референдума президентът Ердоган си извоюва още права, излъчихме видео материал, заснет от Иван Кулеков в Турция преди 4 години. Това написаха от „Шоуто на Слави“ на страницата си в Интернет.

Във видеото се вижда острата позиция на младото поколение, излязло на улицата, което протестира срещу действията на тогавашния премиер Ердоган.

Ето какво каза Иван Кулеков след края на видеото:

„Така изглеждаше Истанбул преди 4 години, когато младите хора на Турция се бореха страната им да не се превърне в султанат. В неделя те загубиха битката. Победи безпросветният фанатизъм. За един ден Турция се върна с един век назад. Част от тези, които бяха на барикадите или участваха в демонстрациите на площад Таксим, със сигурност са гласували с „НЕ“ на референдума, друга част не са гласували, защото са в затворите, а след като Ердоган въведе смъртното наказание, може би няма да бъдат сред живите.

Но Турция не е Ердоган и те, половината от населението на страната, едва ли ще се примирят със съдбата си да бъдат безправни поданици на султана. Ние, българите, знаем какво е султан, знаем какво е диктатор. Когато слушах онзи младеж на барикадата да крещи, че не иска султан, аз чувах глас, който идваше от българската история.

Следя събитията в Турция от идването на Ердоган на власт и много добре си спомням, че всичко започна с – в началото ограничаване, а после и със забрана на свободното слово – и в турските вестници, и в турската телевизия. Всяка диктатура започва с цензура и завършва с кръв.

Що се отнася до България, всички казват, че тук няма цензура, защото цензура е, когато държавата ограничава тази свобода. Тук я ограничават собствениците на частните медии.

Само че свободата на словото не е частна собственост. Тя не е бизнес. Свободата на словото не може да бъде закупена, продадена и препродадена нито за двеста, нито за 600 милиона. Свободата на словото е заплатена със смъртта на стотици хиляди българи и смисълът на съществуването на всяка медия и на всяка държавна институция е да отстоява тази свобода.

Всеки опит за ограничаване на свободното слово, всеки опит за презрително отношение към мнението на българския народ, всеки опит за авторитарно управление води към Ердоган.“

Резултат с изображение за Кулеков

http://epicenter.bg