ИЗБИРАТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

ИЗБИРАТЕЛНАТА ПОЛИТИКА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
Не само наказателна, но и изборна!

Днес, главният прокурор Сотир Цацаров отговори на изявленията на ИК на Мая Манова по повод нейните обоснованите съмнения и конкретни наблюдения за извършени престъпления /Специално, много съмнително гласуване в ромските квартали в София/.
Изумителен отговор на Главния прокурор. Дори и за един абсолютно непосветен в тънкостите на наказателното право човек, са безспорни няколко факта:
ПЪРВО: ВСИЧКИ ЗНАЕМ, И НАЙ-ВЕЧЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ, ЧЕ: Предварително (наказателно) производство се образува при законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Т.е. първо е законен повод и тогава достатъчно данни. С други думи, законния повод е достатъчен да започне проверка, която да установи тези достатъчни данни за образуване на предварително производство!
ВТОРО: Законните поводи за образуване на предварително производство са четири на брой и са изчерпателно изброени в чл. 187 от НПК:
-съобщение до прокурора или следователя (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ – СЪОБЩЕНИЕ, а не доказателствен материал);
– статии, бележки и писма за извършено престъпление, публикувани в печата, а под печат ние разбираме и електронните медии, въпреки, че ги няма в закона, но прокуратурата вече създаде практика да се самосезира по такива (особено когато е удобно/);
– лично явяване на дееца пред прокурора или следователя с признание за извършено престъпление;
– непосредственото разкриване от прокурора или следователя на признаци за извършено престъпление.

Е КОЙ Е ПРАВ? МАНОЛОВА ИЛИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР? Ами последния да беше си спомнил, че тя все пак е юрист, а не някой като мен…

И какво направи прокуратурата? Фактите са следните: Има сигнал, макар и през медиите, има предположение, има и данни (може би недостатъчни за наказателен процес,) НО БЕЗСПОРНО ДОСТАТЪЧНИ ЗА ПРОВЕРКА, ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОВЕРКА!

И вместо това, г-н Цацаров достаназидателно да отговор /но не чрез Постановление/ а в медиите. На практика той поиска Манолова да не се държи като политик, да не се държи като кандидат кмет, да забрави какви са днешните и задължения и да започне да върши работата на прокуратурата – да събира данни, да събира доказателства, да пише ОБОСНОВАНИ сигнали, а не просто факти. Вероятно би го направила по-добре от много от прокурорите. ЗА ДА МОЖЕ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ФАНДЪКОВА, КОЯТО НЕ ПИШЕ СИГНАЛИ, ДА СЕ ЗАНИМАВА НЕОБЕЗПОКОЯВАНА С ПОЛИТИКА.
И тогава възниква логичния въпрос: А ЗАЩО НИ Е ПРОКУРАТУРАТА?
Защото заявеното „На 27-и ноември 2019 г. станахме свидетели на безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ и нейния кандидат госпожа Йорданка Фандъкова. Това се извърши в избирателните секции с преобладаващо ромско население в квартал Филиповци, Красна Поляна, Люлин, Слатина и другите покрайнини на град София” не е сигнал – ЗАЩОТО НАПИСАНОТО НЕ Е ДОКАЗАНО СПОРЕД ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР.
И ако утре видим, че някой убива някого и го скрива (например качва трупа на колата и изчезва), не трябва да сезираме прокуратурата. ЗАЩОТО НЯМАМЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
А любимата ни прокуратура ще се се самосезира когато реши! И ЩЕ ПРАВИ ИЗБОРИ ЗА КОГОТО СИ ИЗБЕРЕ, ИЛИ ЗА КОГОТО Й НАРЕДЯТ!

Любо КОЛЬОВСКИ

loading...