ИЗБИРАТЕЛНИ АБРАКАДАБРИ

Броят на мандатите за парламента в различните избирателни райони на България практически няма нищо с реалното разпределение на населението в страната. 40% от него е съсредоточено само в 4 области, а само в София – 19.54% според данните от последното преброяване. Тези 40% от населението избират по-малко от една трета от депутатите.
Така на практика избирателите у нас въобще не са равнопоставени, както и техните избраници, защото едни от тях имат правото да са избирани с по-малко гласове, отколкото други при иначе еднакъв брой гласували. Зависи от съответния многомандатен район, в който са попаднали. Става се стига до парадокси като онзи с нашумелия на предишни избори бат,е Сали, станал депутат с по-малко от 1000 гласа.
.
Ето ви и конкретен пример: при един и същ % на избирателна активност например във Видинско и да кажем в 23 МИР в София депутат от Видинско се става с една пета по-малко гласове, отколкото е необходимо да станеш в София. София дава 42 мандата, а й се полагат според населението поне 48 мандата. Видинско дава 4 мандата, а според населението му се полагат два мандата.
.
Според специалистите заради разпределението на населението например София трябва да получи поне 5 мандата отгоре, а 6 областни градове и техните области да бъдат лишени от поне по 1 мандат. Това е при условие, че всяка област (избирателен район) трябва да изпрати най-малко 3, а не както е сега по закона 4 депутати в парламента.
Всъщност такова решение, ако се вземе, продължава да запазва несправедливостта в това, че един избирател и негов избирателен глас в редица региони на страната е с по-голяма тежест от друг избирател и неговия глас от други региони.
.
**** Парадоксът: ГЛАСУВАМЕ ПРОПОРЦИОНАЛНО ПО
ОСАКАТЕНА ПОЛУМАЖОРИТАРНА СИСТЕМА ****
.
Истинският проблем е друг – защо у нас при пропорционална изборна система в цялата страна има създадени отделни многомандатни избирателни райони- нещо осакатено до неузнаваемост мажоритарно, които в такъв случай би трябвало да са излишни?
.
Отговорът е прост: този подход позволява на Задкулисието трикове.
***** Така се манипулира разпределението на броя парламентарни мандати по области според спецификата на населението в тях. И така да улеснява избирането на свои хора в областите, където при сравними % на активност бройката гласове за избиране е далеч по-ниска.
***** При разпределението според гласовете по многомандатни области с математическата система се получават допълнителни диспропорции. И се стига до там избран депутат в една област да не влезе в парламента за сметка на друг, който макар и да не избран в неговата си област, стана народен представител. В последния парламент бяха три такива случаи.
***** Така партийните централи са си извоювали правото техните най-висши партийци да са по-равни от другите им партийци и въобще кандидатите за депутати. Защото с многомандатните райони те получават правото да се кандидатират едновременно в два от тях и съответно да се признае избирането им и в двата от тях. Другите по-редови партийци си остават с един район, както и независимите. Оказва се, че партийните лидери са привилегировани спрямо всички останали граждани.
*** Ако се получи голям гаф с изловена фалшификация на резултати ще го отнесе съответната районна избирателна комисия, а не РИК.

*** Със способа райониране се принизява значението на преференциалния вот, който в рамките на цялата държава ще бъде много силен фактор за това кой да влезе и да не влезе в парламента.
ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ
Европа не призна системата за парламентарни избори у нас като справедлива, почтена и вярно отчитаща гласа на населението.
Затова за Европейски парламент гласуваме без без разпределение на електората по многомандатни избирателни окръзи, а общо – в рамките на цялата страна. И според броя на получените гласове в цяла България се избират онези първи 17 кандидати, които отиват в Европарламента.
ІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІІ
Системата без райониране е далеч по-проста,а по-чиста, така да се каже, по-лесна при организацията на преброяването на гласовете, по-ясна и несравнимо по-представителна.
И най-важното: при такова гласуване то е защитено от манипулации и фалшификации чрез игра с бройки мандати и гласове за тях, от фокуси с така наречения математически остатък, прехвърлящ гласове от един МИР в друг и съответно и мандат.
То не дава възможности за ЦИК и партийни централи да „преобразуват” вашия вот.
При нормална, а не умишлено и съзнателно деформирана пропорционална система вероятно депутати трудно щяха да станат редица наложени иначе като популярни политически фигури.
Тя има и още едно предимство: така се решава проблемът с гласа на българите от чужбина, за които иначе трябва да се създава по сегашната система отделен за тях избирателен район.

БЕЛЕЖКА:
От десетилетие насам поставям този най-голям проблем на нашата избирателна система. Досега няма експерт, социолог, политолог, да не говорим за партиен деец, който да е разисквал, дори да е намекнал, дори да е споменал за избирателния парадокс в България при гласуване за парламент: защо съвсем изкуствено при пропорционална система делим страната на отделни райони с всички проблеми, произтичащи от това, след като вотът не е мажоритарен?!
Отговорът е прост: интересът е на Задкулисието и на абсолютно всички партийни централи, понеже така манипулират и изкривяват нашите гласове!

И последно: в някои държави при използвани пропорционални системи за избори има същото явление като у нас: разпределено гласуване по отделни региони. Обаче всички те са федеративни за разлика от България.
Ама наистина ли съвсем нищо ли не ви светва под черепа, а?!

Григор Лилов