Избиха и стадото на баба Дора

Животните на Тодорка Сакалиева, станала известна като баба Дора от ямболското село Шарково, все пак бяха евтаназирани днес следобяд заради заразата от чума. Това се случи, след като полиция изведе доброволците, които досега не допускаха ветеринарите. Този път не се стигна до сблъсъци, а жандармерията ограничи изцяло достъпа до мястото, поставено под карантина, включително за журналисти.

„Областният оперативен щаб е започнал и, до колкото знам, вече са завършили. Там останаха три стада и по-голямото на баба Дора, което е около 150 животни, от които само половината регистрирани. Районите трябва да бъдат обеззаразени и ще пристъпим към цялостно почистване на техните обори. Двама са докторите, които имат право да слагат тези инжекции с евтаназин. Процесът беше възпрепятстван от миналата неделя“, заяви земеделският министър Румен Порожанов пред Канал 3.

Той подчерта, че чумата е тежко заболяване и трябва да се борим с него, защото е сериозен проблем.

Министърът обаче призна, че властите са имали слаба комуникация с животновъдите.

„Работата на министъра е тези хора да получат адекватни, разумни и в случая допълнителни обезщетения. Плащаме доста над стойността на животното. В петък бяха изплатени обезщетенията в Болярово, дойдоха хора да ни благодарят. Утре започваме изплащането в Шарково, там те бъдат изплатени парите на собствениците, на които животните бяха избити преди седмица. В събота преди да си тръгна имаше разбиране, в неделя нещата се обърнаха. Леля Дора се беше примирила. При нея нямаше положителни проби, но в самото село имаше заразени животни. Не може да се постъпи по друг начин в тази ситуация. Но имаше хора, които я надъхваха в друга посока“, каза още Порожанов.

Избиха и стадото на баба Дора (обновена)

cross.bg

loading...