ИЗБОРИТЕ И СЛЕД ТЯХ

.
Резултат от изборите: продължаваща деградация на доверието в политическите партии. Практически всички губят – първата, ГЕРБ е получила подкрепата само на 8.5% от всички български пълнолетни граждани.
На твърдите електорати ще им кажа: замислете се защо не може да убедите роднини, приятели, познати да гласуват – не за вашата партия, а въобще, по принцип.

Тази деградация на политическото засяга и всички други властови и държавни структури у нас. Тя засяга и президентът, каквото и да ви твърдят политолози и социолози. Показател е резултатът на неговата партия – тази на Янев и рязко спадналата подкрепа за продукт, в чийто създаване Румен Радев лично участваше и в немалка степен поддържаше като „Продължаваме промяната“.

****** РАЗВИТИЕ СЛЕД ИЗБОРИТЕ *****
1. Вече е налице първото – бламиране от ПП на идеята за съвместно правителство с ГЕРБ.

2.. Като производен резултат от това при каквито и да е властови конфигурации ДПС влиза в евентуален бъдещ кабинет с цялата им двусмисленост и Задкулисие.

3.. Резултатът е и хипотеза за изцяло проруски кабинет, което ще постави под въпрос геополитическата ориентация на държавата и ще завърши с национална. катастрофа.

4.. Обаче има и трета възможност: програмно-експертно правителство на продемократичните сили заради липсата на по-широко обществено съгласие около различните водещи партийни фигури и ръководствата на различни партии.

Този вариант аз го видях като най-добър: още от края на зимата на 2001 г. В онзи анализ прогнозирах, че без негово осъществяване влизаме в период на продължително президентско управление до пролетта на 2022 г., а може би след това. Случилото се досега и сега на изборите от потенциална възможност го преначерта като действителност.

5. Посочих този вариант – програмно-експертно правителство като най-добър въпреки съставянето на кабинета с премиер Кирил Петков. Резултатите от дейността на този кабинет (неудовлетворителни според мен), потвърдиха верността на подобен извод.

6. Този вариант – пхрограмно-експертно правителство, обединено около пет-шест от най-важните проблеми на родната действителност и около съществуващия проблем за геополитическото разчекване на България в условията на нова горещо-студена война продължава не само да е най-добрият, но и спасителен. Иначе разлагането на държавността в България и на европейския характер на страната ни ще продължи.

7. Формулата му е задължително без Възраждане, а бих казал и без БСП и ДПС – заради геополитеческите им позиции, които неизбежно ще предизвикат остра реакция на Брюксел. Тази реакция ще засегне траншовете от ЕС – вече определяни от много експерти и анализатори като спасителни за икономиката и битието ни.

8. Реално обаче не виждам как може да се осъществи заради ключовата роля на Задкулисието в повечето български политически партии.
ИЗВОД!

Стягайте се за много трудни дни занапред, защото политическата криза още през мин. г. се очерта и като държавно-обществена, а от началото на изминалото лято – като криза и на доходите и националното стопанство.

В момента тази криза се запъти в посоката на все по-вероятна и възможна финансово-икономическа катастрофа на България.

Григор Лилов