Изборите като нереално шоу

Има една телевизионна реклама за предстоящото шоу „България търси талант“ – като я покажат и аз си затварям очите, толкова ме отблъсква. Членовете на журито играят превзето реакциите си от уж видяното. Гледал съм много клипове на това шоу от много страни и континенти – навсякъде членовете на журито се държат нормално, реакциите са сдържани. Тон дава самият Саймън – бащата на това шоу. Важни са участниците.

Нещата дойдоха на мястото си, когато стана известно, че Любо Дилов-син може да бъде водач на изборна листа на ГЕРБ-СДС. Гримасата на Любо в рекламата е нещо средно между отвращение и дълбоко задоволство. Вероятно това е отношението му към поканата да влезе в политиката.

Широката усмивка на Славена Вътова вероятно изразява намерението u да се вреди и тя в листите. Катето Евро е потресена от новината – тя знае защо. Ицо Хазарта, с изражението на Бъстър Кийтън, този път плаче. Защо плаче? Знае какво ще стане на тези избори.

Всичко в кампанията вече изглежда на изчерпване, затова се прибягва до последните оръжия – „камъни и дърве изчезнаха там“… Девизът е един – всичко за победата. Залогът е голям. До там се е стигнало, че не можеш да отличиш съзнателните действия от случайните събития.

Телевизионните водещи са изразходвали всичките си средства за обработка на зрителите в една или друга изгода – гримаси и изражения, подреждане на участниците, провокиращи въпроси, благосклонност към едните и презрително пренебрежение към другите – обикновено опозицията.

Подборът на кандидат-депутати е все по-труден. Старите са амортизирани или пък имат големи претенции. Нинова пренебрегна временните усложнения и преодоля остатъците от съпротива. Борисов засега крие, че е в конфликт с „дисидентите“ от върхушката като Томислав Дончев. На вълната от известни лица сред новите партии се противопоставят хора от светските кръгове като Любо. Българската интелигенция винаги е готова да се жертва.

А съюзите „по сметка“? Още не преглътнали брака на Марешки с Валери Симеонов, и ето нова изненада – Софиянски, идолът на сините от началото на прехода, се събра с открити комунисти. Ал. Томов, блуждаещ между всички, които могат да го изтеглят в политиката, се съюзи с ромски лидер.

Вече трудно може да се отрече, че ваксинирането е в пълна бъркотия. Объркани са срокове, планиране, доставки. Възрастните и болни българи, за които ронеха сълзи от екрана, бяха изтикани назад за поставяне на ваксини. Обратно на всички цивилизовани страни. Важното е държавният апарат, там са сигурните гласове, заедно с фамилиите им. А пенсионерите и без това гласуват за опозицията, не е голяма загуба.

Народните вождове „героично“ се ваксинираха първи. В Гърция забраниха на политиците да изпреварват обикновените граждани. И докато се питаме откъде този оптимизъм, че всичко е наред, „вървим напред“ като сочим резултатите от неделя. Играта загрубя до там, че сега е даден сигнал за пълен юруш на ваксините. Ето как. Никой от старите не иска ваксината „Астра Зенека“, а ние внасяме нови големи количества от нея.

Затова на възрастните не им предлагат никакъв избор- ще им слагат „Астра Зенека“. Ако искат! Ама нали щеше да е по избор? Е, малко ли са живели, да не са толкова капризни.

Така объркаха и закъснелите пари за естрадните певци. За едни има, за други няма. Нови гафове всяват паника и сред футболните фенове. Пак за едни има, за други няма. Избори са това – „нереално“ шоу.

Автор: Иван Гарелов

trud.bg