Избори 2 в 1 на 7 или на 14 ноември?

Избори 2 в 1 на 7 или на 14 ноември са обсъждани на председателския съвет в парламента днес. Най-добрият вариант обаче би бил, ако бъде съставено редовно правителство. Ако изборите са в 3 поредни недели, то ще се дадат още минимум 65 милиона, което е ужасно много. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Изходът от ситуацията с машините е да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Оказа се, че ЦИК и „Сиела“ все още са в търговски спорове по отношение на собственост, машини, кодове и всичко останало“, коментира тя.

По думите на Атанасова трябва да се търси разумен подход за изход от ситуацията.

„При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните хартиени бюлетини са били на стойност 7,5 милиона лева. Това категорична е за сметка на българските данъкоплатци“, добави народният представител от партията на експремиера Бойко Борисов.

Преди началото на парламентарния ден в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1.

„По-добре е да имаме избори 2 в 1 с оглед интереса на избирателите. Ако COVID ситуацията стане тежко, то три седмици подред да се ходи на избори, би предизвикало ниска избирателна активност. Това е проблем изобщо за политическата система и за държавността. Когато те избират толкова много хора, е важно да си представителен на техните интереси“, обясни тя.

По отношение на третия мандат Нинова бе категорична, че трябва да се опита с разум и разговори, пък каквото стане.

По думите на лидера на социалистите партиите все още не са взели решение за дата на президентските избори.

„Нека да видим как ще се развие ситуацията с третия мандат. Сроковете са обвързващи“, коментира Корнелия Нинова и добави, че все още не са започнали и предварителни разговори с парламентарните сили по третия мандат, както се заканиха още през миналата седмица протестните партии.

В понеделник председателят на парламента Ива Митева обяви, че президентските избори ще са през ноември. Държавният глава трябва да бъде избран най-късно на 21 ноември, което е възможна дата за втори тур.

Според депутати актуализацията на бюджета трябва да бъде окончателно приета в началото на септември, т. е. след това парламентът може да се разпусне и да се върви към нови предсрочни избори.

По-късно днес в парламента ще има среща с представители на Централната избирателна комисия и доставчика на машините за гласуване „Сиела норма“, за да се обсъдят проблемите със собствеността на машините. Фирмата твърди, че Комисията й дължи още 9 млн. лв.

https://frognews.bg/