ИЗМЕСТВАНЕ НА МИСЛЕНЕТО

Голям скандал, голямо нещо. Народът върло коментира гей ли е Джамбазки, „София прайд“ защо го е подкрепила и ще се съдят ли Волен и Ангел. Протестърката с мазната снимка със сълзиците ще стане ли кмет на Банкя и ще пробие ли в политиката?

А всъщност кукловодите знаят, че народът иска скандали, иска махленски истории, иска резили и бой. Защото това разбира под забавление. Скандалите се раздухват до степен на абсурд. Но аз винаги в този случай търся какво се опитват да изместят.

Какви са въпросите по същество?

ГЕРБ все повече губят популярност и електорат. Една партия си отива от властта, когато страхът бъде заменен с подигравки. А сега всички им се подиграват. Вече Борисов не е страшният мачо с кожената тужурка и мафиотски поглед. Сега е шутът, който страхливо гледа отдалече, а когато не го е страх, пресметливо присвива малките си очички какво може да измуфти за още малко време във властта.

Борисов знае, че трябва да се махне. Но го е страх и има да изпълни още няколко поръчки. И все повече се паникьосва, защото вече няма чадър над него. А престъпниците, които не ги защитават, всички знаем как свършват. За съжаление не му предсказвам спокойни пенсионерски години. Такива като него си отиват на сцената.

ГЕРБ знаят, че корупцията дотолкова е разяла държавата, че това вече прави впечатление и на света. Че започва да се формира не само отвращение, но и непоносимост към наглите кражби и облагодетелстване. Защото корупцията и забогатяването на политиците е съпътствано с мизерията и рязкото обедняване на българите.

Нищо не е наред в държавата. Мантрите за просперитет впечатляват само селските недоуважени лелки, които освен турските сериали не гледат нищо друго. На които мозъкът им стига до табелата на селото.

ГЕРБ виждат, че са се хванали за опашката на тигъра и не знаят как да се пуснат. Хем им се иска да се измъкнат, хем алчността и страхът да прикрият далаверите си, ги кара отново да се напъват да вземат властта.

А точките от дневния ред, които почти никой политик не поставя, са:

– трябва ли местното самоуправление да се засили, или по този начин ще дадем повече власт на местните феодали, които ще са безконтролни;
– трябва ли да има промяна в системата на управление, след като сегашната е явно неработеща.
– как да издържи социалната система при все повече възрастни хора и все повече потомствени безработни, които категорично отказват да работят.
– как кметовете да се справят с престъпността в общините и охраната и защо в държавата с най-много полицаи на глава от населението се налага създаване на звена „Общинска полиция“, които да следят за обществения ред и охрана в общините.
– как да се промени Закона за обществените поръчки, така, че да стане работещ и ниската цена да се премахне като критерий за оценка. Как да се направи така, че некадърни изпълнители завинаги да се лишават от правото да участват в обществени поръчки.
– как да се промени Закона за общинската собственост, така че общините да управляват собствеността си по най-добрия начин в интерес на гражданите и да се избегне разпродаването на общинска собственост.
– как да се променят правилата на работа на общините – общините да работят за гражданите, или гражданите да работят за общините. Кое ще е приоритет – общините като орган на власт или общините като организация на гражданите и близка до тях. Кое ще е приоритет за общините – печалбата или социалната функция.

Въпроси….които аз, като човек, работил в община и наблюдаващ отблизо случващото се в много общини в България, си задавам. Но никой политик не ги поставя. Знаят ги. Но….колко по-спокойно е за тях просто да нарекат опонента си гей ….а другото ….и без това никой не се интересува и не иска да знае…заслужаваме си ги!

Елена Гунчева

loading...