Изсичат 70% от дървета по „Граф Игнатиев“ и върбите пред „Свети Седмочисленици“

70% от дърветата ще бъдат изсечени след ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Това стана ясно вчера от инвестиционния план на проекта, цитиран от активисти на Гражданска инициатива „Зелени улици“, партия „Зелените“ и Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.
Според съпредседателя на „Зелените“ Борислав Сандов дърветата в градската среда пречистват въздуха. Именно заради смога в столицата държавата ни беше осъдена от Съда на ЕС, който ни задължи да предприемем мерки за подобряване на качеството на въздуха, припомни той. Сандов изрази предположение, че зрелите дървета се изсичат, за да бъдат засадени млади, защото има разсадници, които продават скъпо и биха се облагодетелствали.
Георг Тупарев от „Зелените“ заяви, че в проекта за ремонтните дейности на улица „Граф Игнатиев“ няма нищо модерно. Дават се наставления, които нямат нищо общо с това, което се прави в Европа, обясни той. Тупарев обяви, че плачещите върби пред църквата „Свети Седмочисленици“ щели да бъдат премахнат заради промените в климата. Това обаче може да се предотврати, като на мястото се създаде воден басейн, обясни той.
Бившият журналист от БНТ Павлина Делчева посочи, че след началото на ремонта дървета изсъхват периодично, а на площад „Славейков“ вече има отрязани 9.
Участниците в пресконференцията обявиха, че стартират подписка за незабавното спиране на изсичането на дърветата при ремонта на улица „Граф Игнатиев“. Те настояват Столичната община да направи регистър на дърветата, каквото решение взе столичният общински съвет през 2007 г., но до днес той не е реализиран.

Резултат с изображение за улица "Граф Игнатиев".

http://duma.bg

loading...