ИЗЧЕГЪРТ-ИЗЧЕГЪРТ: Пенсионират проф. Михаил Константинов

Професор Михаил Константинов, дългогодишният гуру на „Информационно обслужване“, ще е следващият изчегъртан висш служител от държавната администрация, научи Lupa.bg. Заповедта за освобождаването на математика вече била в джоба на служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Тодоров, който е принципал на бюрото.

За разлика от скандалните уволнения и размествания в други ведомства като силовите ДАНС и ГДБОП, Константинов ще си отиде с почести, твърди наш източник в министерството. Той ще бъде освободен на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител – поради придобито право на пенсия.

Още след парламентарния вот през април професорът сам обяви, че очаква да бъде отстранен от своя пост. „Никога не ме е притеснявал такъв факт. Ние сме демократична република и всеки може да си иска, каквото и да било. Но моята оставка е едно, или там по-скоро моето отстраняване от поста, а съвсем друго е да се твърди, че моето дружество извършва манипулация на изборните резултати. Защото те това казват – че „Информационно обслужване“ извършва манипулация на изборните резултати. Който твърди такова нещо, е или лъжец, или изборен невежа, или комбинация от двете“, твърди Константинов.

Професорът, изчестен като един от големите противници на машинното гласуване, се занимава с избори от 3 десетилетия. Член е на Централната избирателна комисия от 1991 до 2011 г., а от 2003 до 2009 г. е и неин заместник-председател. В периода 2012 – 2013 г. е член и председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД. От януари 2015 до април 2021 г. е председател на съвета, а впоследствие отново е негов член.

Lupa.bg