Изчезнали са 10 млн. лв. за детска болница, твърди здравният министър

Само сливане ще осигури добри условия за лечението на децата, тъй като изграждането на нова болница ще отнеме години. Група хора са използвали повече от десетилетия базата за лични цели. Сливат се три дружества. Третото дружество е възложителят на строителството на детска болница. Авансово е изплатило 10 млн. лв., срещу които няма документ че е извършена каквато и да е дейност. Това обяви пред Нова телевизия здравният министър Стойчо Кацаров.

„Никой не поставя въпроса къде изчезнаха 10 млн. лв., които са били отпуснати на дружеството „Детско здраве”, обявено за инвеститор на нова детска болница. Парите са преведени без дори да има виза за проектиране на лечебно заведение. Няма обратни документи и фактури“, обясни той.

Стойчо Кацаров коментира още, че ако се спазва законът би трябвало да се отнеме лицензът на съществуващата детска болница, тъй като не отговаря на изискванията.

„Финансовото състояние на болница „Лозенец” към момента е на минус – с 38 млн. лв.“, обяви още д-р Кацаров. По думите му това е свързано с лошото управление на лечебното заведение, което обаче не е било пречка за раздаването на бонуси като допълнително стимулиране. Министърът заяви, че няма сериозни аргументи срещу решението за сливане на три дружества.

Що се отнася до коронавируса и противоепидемичните мерки, които действат у нас, той посочи, че зеленият сертификат бил въведен успешно и дал своите резултати.

„Страната вече е в оранжевата зона. Тенденцията е да преминава към жълтата, после и към зелената. Ако нашите сънародници продължават да спазват прпотивоепидемичните изисквания и да се ваксинират с високи темпове, няма основания за краен песимизъм по отношение на новия вариант Омикрон“, допълни д-р Кацаров.

Той бе категоричен, че зеленият сертификат трябва да важи и за народните представители.

„Народното събрание не е типичното работно място, там влизат външни хора. Правилно е да се влиза със сертификат, тъй като рискът от заразяване е висок. Депутатите би трябвало да дават пример с поведението си”, каза още министърът.

Frognews.bg