Икономиките след днес? Дефицитофлация!

Никой нормален човек не иска война, това е аксиома.

Но след новата фаза на напрежението между „Украйна – Русия“, щетите за икономиките в световен мащаб ще се определят от рязкото късане на връзките „Изток-Запад“, което ще доведе до планини от неочаквани дефицити и рязък скок на цените. Разбира се, ако – без военен конфликт – Западът наложи „традиционните“ си финансови санкции в най-висока степен, в резултат на които Русия ще отвърне със „санкции в натура“ – до нулата. Коя от двете страни повече ще пострада, личи с просто око.

Възможни ефекти след реализирането на този сценарий:

1. Срив на основни отрасли – и чрез междуотрасловите връзки – „ефектът на доминото“ за останалите.

2. При нарастващи дефицити цените няма да замръзнат (не са времената от ВСВ, когато правителството на САЩ, например, замрази за години цените), а ще скачат. Държавният сектор ще е боксовата круша.

3. Разкъсването на междуотрасловите връзки и ръстът на цените на някои „съществени сектори“ ще превърнат договорите в купчина мъртва хартия. Доверието ще катастрофира, а то е н основата на политическата стабилност.

Затова очакванията за „стагфлация“ не са точни; няма още точен термин на това, което може да се случи, но е много по-лошо от стагфлация – дефицитофлация.

И всичко това ще е ако Китай остане пасивен наблюдател.

Затова, ако има все още Мъдрост, марш всички на масата на преговорите!

Боян Дуранкев

https://pogled.info/