Икономисти направиха тежко предупреждение

Според него обаче няма нищо лошо в това коланите да бъдат затегнати малко

Икономисти алармират, че голямото затягане на коланите вече започва.

Те направиха страшна прогноза, на която е базирано и предупреждението.

„Тръгваме нашироко. Правим задължения, които се покачват, а през 2025 година те ще се плашещи. В момента трябва да се прави обратното – както домакинствата стягат коланите, така и държавата трябва да се поприбере“, каза в интервю за бТВ Кузман Илиев.
Според него редовното правителство е заложило големи социални разходи.

„В най-тежката енергийна криза ние трябва да знаем какво имаме. Шистовата революция направи американците енергийно независими“, добави той.
„Парадоксално – в Германия не могат да си позволят да си отопляват басейните, но ние можем да си го позволим. Ние не направихме енергиен холокост. Ние не затворихме въглищните си централи, а в Германия сега започват отново да ги отварят“, посочи още Илиев.

Според него обаче няма нищо лошо в това коланите да бъдат затегнати малко. Необходимо е да бъде оптимизиран семейният бюджет, за да стане ясно къде отиват разходите.
„Ако цената на газа не зависи от нас, то бюджетът ни зависи от нас“, допълни икономистът Стойне Василев.

„Кризите носят и нещо позитивно. Трябва да разберем, че не всичко, което хвърчи, се яде. Ако не можем да си позволим кредит, не е нужно да купуваме имоти. Много хора, особено в големите градове, купуват имоти, които седят празни“, обясни икономистът.
Източник: standartnews.com