Икономическият анализатор Кузман Илиев с тежка прогноза за зимата заради войната на големите

Следващата зима се очертава още по-тежка

Икономическият анализатор Кузман Илиев направи много тежка прогноза за зимата, предвид войната, която водят големите.

„Цената на европейците е такава, че да я направят неизгодна за руската страна. Но това е политика. Руската страна казва – ние пък спираме да ви даваме всякакви количества. Оперираме в среда, която е ясна – тези количества руски газ приключват, няма ги“, разкри Кузман Илиев.

Според него големият проблем няма да настъпи тази зима, а през следващата. Икономистът посочи, че се намираме в най-тежката енергийна криза в човешката история.

„Целта на тази мярка е да се изключи така наречена рискова премия. От доста време решенията на Путин в сферата на формирането на цените, изобщо не са пазарни. Той си спира, когато и както си иска.

Има два фактора – може ли Русия да си позволи изобщо да не изнася газ? Силно скептичен съм. Логиката на ЕС и ЕК никога не е била перфектна. Вижте какво става в Щатите и какво става в Европа. Цените на природния газ падат, а в Европа е обратното.
Сега никой не води преговори. Защо и тавана на цените и особено на икономиите, за които европейската комисия призова, е тема, която сякаш се пропуска у нас“, подчерта той.

„Първото, което се прави при дефицит на стока е управление на търсенето. Да се ограничат пиковите потребления, да се вкара това в съзнанието на хората. Европейската комисия е принудена да взема тези мерки заради рязкото обостряне на политическата ситуация, войната навлиза във все по-горещи етапи“, добави Илиян Василев.
Източник: blitz.bg