Илиана Раева: Имам много врагове, но си ги харесвам

Абсолютната европейска шампионка по художествена гимнастика – Илиана Раева – продължава да печели със същия хъс и страст отличия за България, като ръководител на БФХГ, както и когато се състезаваше на гимнастическия подиум. Нашите гимнастички завоюваха златни медали от световни и европейски първенства, а през миналата година момичетата от ансамбъла спечелиха и бронз на Олимпийските игри. Те са всеобщи любимки и неслучайно бяха избрани за лица на гиганта “Motorola” за следващите 12 месеца. След оттеглянето на новите ни “златни момичета” от ансамбъла и тяхната треньорка Ина Ананиева, щафетата е в ръцете на техните наследнички, които вече могат да се похвалят с първите си успехи. Треньорка на новата смяна е Весела Димитрова. Наскоро ансамбълът ни се завърна от подготвителен лагер в Япония, където са били посрещнати като истински звезди, а домакините не са могли да скрият възхищението си от Илиана и родните успехи в гимнастиката. Освен спортните постижения непрестанен извор на хубави емоции за Илиана са съпругът й Наско Сираков, двете им дъщери, а отскоро и внучката с нейното име.

– Илиана, в края на август ще започне Световното първенство по художествена гимнастика. Какви са очакванията ти?

– Надеждите ми са, че момичетата ще играят силно и без грешка и ще спечелим медали.

– Ще намериш ли време за почивка това лято, предвид и другите турнири, които предстоят?

– Аз вече си починах в Гърция за две седмици. Нямам никакъв проблем с това, защото няма да пътувам на Световните купи и планувам почивки през уикендите в България и в чужбина.

– Коя е актуалната тема в страната ни, която те вълнува най-силно?

– Реформата на Съдебната система, също така и проблемът с циганите, както и проблемите със здравеопазването и образованието. Това са различните сфери, които крещят за промяна. Винаги може да бъде и по-добре, но на фона на това, което се случва в света, не можем непрекъснато да казваме, че в България сме най-зле във всяко отношение. Не мисля, че е така. Аз съм много щастлива от това, че работя с министър като Красен Кралев. Радвам се, че “Герб” спечели, за да може Красен отново да е министър.

– А в по-глобален план, какво не те оставя равнодушна?
– Това, което се случва в Европа и политиката с тези бежанци. Според мен това е катастрофално за бъдещето на целия континент.

– Ти си много активна във фейсбук. Какво мислиш за селфи манията в интернет и за темите, които интересуват младите?

– Познавам и много по-активни от мен. Фейсбук е един феномен, защото е една изключително обширна и обективна световна медия и в нея няма цензура. Там всеки има своя собствена медия и на мен много ми помага това, че притежавам страница, която стига до милион и осемстотин хиляди читатели. Помага ми включително и за художествената гимнастика. Този феномен е в огромен ущърб на медиите, защото след всяка лъжлива информация в тях и после хората веднага разбират, че това не е истина. Аз може би съм най-недоверчивият човек и трудно вярвам в това, което чета и виждам, предпочитам сама да стигна до верния извод. А селфитата според мен са прекрасно нещо – така хората комуникират лесно и са актуални, а за по-популярните това е начин да покажат истината, за да не могат някои медии да лъжат за тях.

– Отношенията ви с Нешка Робева са на приливи и отливи. В момента на какъв етап са?

– На никакъв по-специален етап не са – в служебни отношения сме. Тя си работи в клуба, аз във федерацията и нямаме проблем.

– Кои са най-хубавите думи, които си чувала от нея за теб?

– Благодаря! Нешка не е толкова актуален човек в момента в моя живот, но винаги можем да си говорим.

– Ако беше на мястото на Нешка, как би се справила с гимнастички с толкова силни характери, като вас – “златните момичета”?

– Щях да се справя така с всяка една от тях, че с възможностите, които даваше гимнастиката тогава, всяка щеше да е по три-четири пъти световна шампионка и нямаше да се отказва рано от гимнастиката.

– Съжаляваш ли, че с Лили Игнатова не успяхте да запазите приятелството си?

– Напротив, запазихме отношенията ни, просто с Лили ни се разделиха пътищата. Видяхме се на Световната купа и на Европейското първенство и си говорихме. Тя беше там като треньор на Австрия.

– Наричат те Кралица Илиана. Откъде идва това царствено излъчване и увереност у теб? Това печели ли ти врагове?

– Аз винаги съм имала много врагове, но никога не съм ги смятала за такива. Харесвам си ги, защото те предизвикват понякога най-силните ми качества и достойнството ми и в този смисъл не мога да ги считам за врагове. Това определение за мен идва от хората, те са решили така. Много съм самоуверена и вярвам в собствените си сили, а моите родители винаги страшно са толерирали тази моя самоувереност. Аз съм човек, който като има някаква мечта, вижда само нея и нищо друго отстрани по пътя, освен ако не се налага да го погледна и отстраня.

– Ти имаш огнен темперамент, какво може да те накара да избухнеш?

– Много се заблуждавате с това, да, аз съм спонтанна и емоционална, но дълбоко в себе си трудно избухвам и много отдавна не си спомням да ми се е случвало. Пазя си нервите, емоционалното състояние, спокойствието и хармонията, а животът, здравето и визията ми го доказват, да чукам на дърво.

– Художествената ни гимнастика вече изживя криза, а дали и футболът ни скоро ще се оправи?

– Аз мисля, че такъв няма от страшно много години.

– А какво те дразни най-много в родния футбол?

– Нещо, което го няма, няма как да ме дразни.

– Коя е личността от шоубизнеса, на която симпатизираш?

– Ами, за да не се сетя – смятай. Телевизия не гледам, само филми, а Наско си гледа футбол. Аз лично вече не гледам български футбол от повече от осем години, но европейски следя с огромно удоволствие. Любим клуб ми е “Реал Мадрид”.

– Меси, или Роналдо предпочиташ?

– И двамата – те са гениални футболисти, само че любимец ми е Роналдо.

– Ти подари на Наско Сираков биография – “Единакът”, като го изненада за юбилея му. Ако решиш да напишеш своя автобиография, как би я озаглавила?

– Никога няма да напиша автобиография.

– Как би описала първата среща с Наско Сираков и чувствата, които предизвика в теб?

– О, къде ме върна ти? Много силни, изпепеляващи емоции и чувства имаше при нас – от едната крайност до другата, сигурно както е при всички млади и много влюбени, за мен душите на хората са еднакви.

– А колко време след първата среща беше първата целувка?

– Е, веднага се целунахме, кой ще чака да минават часове и дни! Това са най-красивите мигове за една влюбена жена.

– Другата година с Наско ще празнувате 35 години от сватбата. И двамата сте с много силни характери. Сексуалната химия между вас ли е една от рецептите да сте още заедно – както се шегува Наско, че се сдобрявате в спалнята?

– В годините много от нещата в отношенията между двама, които са имали толкова силна любов, се променят положително – това е доверието, уважението и още много неща, които се допълват към страстта. Това е цялостният ни начин на живот, помощта ни един към друг, после децата, а сега и внучката.

– Какви емоции ви носи внучката?

– За мен извънземни, уникални, направо ме е обсебила изцяло.

– Да, това си личи и от снимките, които качваш с нея във фейсбук…

– Личи ли си! Смее се. Тя и дъщеря ми ми се подиграва за това, но направо изпитвам някаква уникална любов към нея. Неповторимо и уникално усещане, което не може да се сравни с нищо.

– А би ли искала тя да стане гимнастичка и как би реагирала, ако прояви интерес към футбола?

– Не, ще й покажа залата по гимнастика и ако поиска ще тренира, ако не – няма. Баща й е футболист, дядо й също и тя може да реши да рита топката, изборът е неин. Аз съм само бабата и няма й оказвам влияние, майка й и баща й ще решават, така както ние не се бъркахме в избора на дъщерите ни.

– През миналата година ти премина през много трудни моменти покрай златните ни момичета в ансамбъла, както и в личен план. Какво ти помогна да ги преодолееш, много хора биха се отчаяли, или депресирали?

– Характерът ми, моята същност и самата аз си помогнах. Дълбоко в себе си винаги съм вярвала, че това което правя – точно така трябва да се направи и времето доказа, че съм била права. Генът ми е такъв, възпитанието също, имам уникални родители и осъзнавам колко важно е било тяхното възпитание за тази сила и характер, които имам. Помагат ми и всички философски книги, които чета от дълги години. Аз съм много верен почитател на анализа и обичам да анализирам нещата, които се случват с мен и с близките ми хора, така достигам до страхотни истини. Хубаво е хората да се научат да гледат през собствените си очи и да не вярват на това, което им се внушава, а сами да стигат до изводите в живота, да имат собствено мнение.

– Какво си повтаряш в най-трудните ти моменти?

– И това ще мине!

– Ти си се срещала с Ванга и Вера Кочовска. Кои са съветите, които си запомнила от тях и най-необикновената случка, на която си била свидетел?

– Запомнила съм много неща, но те са твърде твърде лични. Може би най-важното е да ти е добро сърцето, за да си добър и щастлив в живота. Когато бях при Вера с Наско и тя пред нас изкара през устата си енергия, която приличаше на синьо-лилав облак. Беше нещо невероятно. Когато учените в Япония са изследвали тази енергия и са установили, че в нея има елементи, които са напълно необясними за тях и за науката.

– Според теб България специално място ли е и каква е причината тук да се раждат толкова хора с необикновени способности?

– Аз мисля, че всеки има такива възможности, но не всеки ги уважава и им обръща внимание. ДНК-то, дори черепът на българите е различен, както вече е изследвано. Това, в което вярвам е, че историята на България е унищожавана и изкривявана във вековете, но вече има много хора, които изследват българския род, вече е ясно, че българите са населявали тези места още преди траките. Всъщност траките са и българи.

– Продължаваш ли да сънуваш сънища, които се сбъдват?

– Непрекъснато сънувам сънища, които след време се сбъдват едно към едно. Преди Световното първенство в Монпелие сънувах, че момичетата от ансамбъла ще станат шампионки, и дори го казах на Ина Ананиева един месец преди това.

– Кое е най-силно енергийното място в страната ни, на което си била?

– България е много специално и изключително място на земното кълбо – за големината на територията й, тук има безкрайно много мистични и силно енергийни места. Това са Роженският манастир, Рупите, Златолист и Пресвета Стойна, Мадарският конник… У нас наистина има страшно много енергийни места, на които съм била.

– А посещавала ли си такива места и в чужбина?

– Да, например Порто Елеа в Гърция и блажените води, които стигат до Атон, в които се къпя всяка година. В тези води се зареждам и изчиствам, а тази година даже топнах и малката Илиана там.

– Кой е човекът, който те насочва във вярата?

– Отец Янко. Той е от църквата в Долни Богоров и обичам, когато идва вкъщи и прави молебен в параклиса ни “Свети Илия”.

– Вярваш ли, че молитвите могат да лекуват?

– Разбира се, това е тяхното предназначение и като молитви и мантри. Една от мантрите е – Господи, ти си Единният, който може да оправи всичко! Молитвите помагат. Когато имах сериозен здравословен проблем отидох в Рилския манастир, като там отвориха мощите на Свети Иван Рилски и ми пяха молебен за здраве и във времето разбрах, че ми помогна, оздравях наистина.

– Любимата ти мисъл?

– Това ме е водило от дете – винаги има начин!

http://trud.bg

loading...