Илияна Йотова: Енигма е какво се случва с „новите“ българи

Вицепрезидентът Илияна Йотова отново обърна внимание, че страната ни няма механизми да проследи какво се случва с „новите“ българи, придобили гражданство. На среща с ресорни журналисти на „Дондуков“ 2 тя отбеляза, че няма информация къде са и близо 2000-те студенти с български произход, които всяка година завършват обучението си у нас, след като са получили стипендия.

Йотова посочи, че желаещите да получат българско гражданство са се увеличили след 2003 г. Част от причините за това са отпадането на визите и влизането ни в НАТО и ЕС. Най-често молби постъпват от хора, изтъкващи българските си корени. През последните години почти няма заявки на базата на инвестиции. Точните цифри ще бъдат представени следващата седмица, когато Йотова и президентът Румен Радев ще направят отчета си за отминалата година.

Кандидатстващите за гражданство задължително трябва да владеят български език, заяви Йотова. Според нея е желателно нивото на владеене да е поне второ или А2 по Европейската езикова рамка. Тя съжали, че в страната ни няма официална церемония при получаването на гражданство. Според нея при връчването на yдocтoверението „новите“ българи трябва да чуят химна и да се закълнат пред знамето на Peпyбликa Бългapия. В мoмeнтa ниe eдвa ли нe им пpaщaмe паспорти пo пoщaтa, възмути се Йотова.

С уточнението, че няма да прави законови предложения, докато не излезе очакваният в близките дни проект на правосъдното министерство, Йотова даде някои идеи за изменения. Според нея удостоверенията за български произход би трябвало да отпаднат. Особено документите, издавани от задгранични дружества, върху които държавата ни няма механизми за контрол. Законите за българите в чужбина, за чужденците в България и този за българското гражданство също се нуждаят от актуализация и синхронизиране, отбеляза тя. Йотова посочи, че създадената още през 2014 г. Стратегия за българите в чужбина, макар и гласувана от МС, „седи и прашасва в някое чекмедже“.

Необходима е ясна и целенасочена политика към сънародниците ни зад граница, категорична бе Йотова. Според нея с това се занимават много институции и министерства, но няма синхрон. Тя коментира и идеята на управляващите за създаване на министерство за българите в чужбина. По думите й, ако ДАБЧ просто бъде преименувана в такова, резултат няма да има

автор: Павлета Давидова

http://duma.bg

loading...