Илиян Василев: Години ще се оправяме от решенията, които вземат днес управленците

Не, този щаб няма представа от кризисно реагиране, щом ако сме достигнали 100 души заразени трябва да се затваряме в къщи, значи не си дават сметка изобщо в каква катастрофа влизаме. До този момент имаме трима починали. Заради трима починали затварят цяла България. И въвеждат карантина, която е безмислена.

У нас генералите и автократите си падат по китайския модел, а нашия модел, на демократичните страни е този на Сингапур, на Южна Корея. В Китай като в автократична държавата първо изкараха доктора че руши имиджа, а той от кога ги предупреждаваше. И като от една крайност минаха в друга. Както посочи доцентъ Мангъров, за тези които се прехласват по китайския модел, кризата затихна там заради логиката в епидемиите, те затихват внезапно в момента в който се изгради колективния имунитет. Което означава че нямаме сигурна връзка между драстичните мерки и затихването на кризата.

За да ви е ясно какво следва от тези мерки – излязоха прогнозите на ЕЦБ и на Германия за свиването на БВП в ЕЗ и Германия, при това оптимистически – 1,5 и 4 процента.

Казвам ви за нас ще спадне най-малко с 10 процента, но нищо чудно да повторим катастрофата от началото на 90-те години когато бяха рекордьори заедно с Украйна в цяла Европа с над 33% срив.

Тези хора изобщо не мислят за холистичен подход, за инвестиции за да намялат катастрофата.

Заради трима починали, а смъртта е част от живота, затварят България без идея за междинни етапи, за постепенна ескалация на ограниченията.

Отказват масови тестове защото това би дало картината и дало увереност и за моделиране и за реакция. Понеже сега сме на сляпо, за това от полумерки към свръхмерки. И утре познайте какъв закон ще ни гласуват.

Казвам ви, минмум 5-7 години ще се оправяме от последстивията от решенията, които тези дни вземат днес управленците, от ваше име.

За това още в началото на кризата казах, нямаме лидери.

Илиян Василев, Фейсбук

loading...